Dieta wegetariańska i wegańska zyskuje coraz więcej zwolenników. Konsumenci są bardziej świadomi i chcą dokonywać mądrych wyborów. Niestety wiele osób zaczynając swoją przygodę z dietą roślinną, nie bardzo ma pomysł, jak się za to zabrać. Z pomocą przychodzą ciekawe blogi kulinarne wege, które odczarowują mit nudnych warzyw i owoców.
Sposobów na dietę bezmięsną jest wiele. Nie musi być nudna ani monotonna. Pokazują to autorzy i autorki blogów kulinarnych wege. Wiele gwiazd i znamienitych ludzi na całym świecie zrezygnowało z jedzenia mięsa. Powodem jest świadomość i wiedza na temat tego, że jedzenie dużych ilości mięsa szkodzi zdrowiu. Chcąc wiedzieć, jak stworzyć bezmięsne potrawy, warto zajrzeć na najlepsze blogi wege.
Marta Dymek w swojej książce, że kuchnia wegetariańska to niekończąca się kopalnia smakołyków. Zapiekane kabaczki w sosie pomidorowym, czy krem z pietruszki z gorgonzolą, to tylko niektóre z prawdziwych kulinarnych dzieł sztuki, które tworzy Marta. Po lekturze jej bloga każdy przejdzie na wegetarianizm, nawet największy mięsożerca!
Tanio, smacznie i szybko, tak właśnie gotuje Beata i swoją kuchnią pokazuje, jak niewiele trzeba, aby uczynić ze świata lepsze miejsce dla nas wszystkich. Poza smacznymi i zaskakującymi przepisami, potrawy, które serwuje autorka są również zero waste. W portfolio znajdziemy np. ciasto czekoladowe z czerstwego chleba. Przepisy oparte są przede wszystkim na produktach ogólnodostępnych i prostych w wykonaniu.
Magda swojego wege bloga prowadzi już od prawie jedenastu lat. Stawia na autorskie przepisy, które odczarowują obraz nudnych warzyw i niesmacznych produktów wegańskich. Na blogu poza smacznymi pomysłami na obiady czy śniadania, znajdują się również apetyczne receptury na słodkości, które cieszą się szczególnym powodzeniem.
Przepisy, które oferuje Wegan Nerd, są w pełni bezmięsne, a jednocześnie pozbawione jakichkolwiek produktów odzwierzęcych. Na blogu są słodkości, zupy, dania główne i przekąski, a także różnego rodzaju porady, które ułatwiają gotowanie potraw wegańskich. Przepisy są autorskie, nowatorskie, a sama autorka zachęca czytelników do eksperymentowania w kuchni.
Chyba każda osoba, która postanowiła w towarzystwie poinformować, że jest weganinem, usłyszała to pytanie. Autorka bloga o tej prowokującej nazwie również. Dlatego postanowiła stworzyć przestrzeń w Internecie, która na to pytanie jednoznacznie odpowiada. I tak na blogu To Co Ty Właściwie Jesz? – znajdziemy niezwykłe przepisy na przekąski, słodkości, dania główne i zupy, które udowadniają, że dieta wegańska to nie tylko zielona sałata i woda.
Chłodnik, bulion warzywny, zapiekanki różnego rodzaju czy pasta z soczewicy to tylko niektóre z wegetariańskich przepisów Agaty. Jednocześnie na blogu znajdziemy ciekawe posty o podróżach czy o tematyce związanej z domem. Agata ma również autorski program w jednej z głównych stacji telewizyjnej, a dokładnie w telewizji śniadaniowej.
Łazanki, placki ziemniaczane czy burgery – to wszystko i nie tylko można jeść, będąc na diecie roślinnej. Przepisy, które znajdziemy na erVegan udowadniają, że dieta roślinna znacząco nie odbiega od diety bezmięsnej, a także to, że mięso czy nabiał nie są konieczne w smacznej kuchni. Autorem bloga jest Eryk, który z wykształcenia jest dietetykiem i propagatorem diety roślinnej.
Argumentów za tym, aby przejść na dietę roślinną, jest wiele. Jednym z nich, chociaż pewnie nie tak istotnym, jak pozostałe, są smaczne przepisy, które można znaleźć na wspomnianych blogach. Poza tym dieta wegańska jest:
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik