Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Jakie zapasy na jesień i zimę warto zrobić?

Slow życie
Justyna Fiedoruk
Jakie zapasy na jesień i zimę warto zrobić?

Lato to nie tylko czas wypoczynku. To także pora, by zrobić zapasy – szczególnie, że owoców i warzyw w tym okresie nie brakuje! Jakie zapasy będą najlepsze?

Zapasy na zimę to nie tylko pewność, że w chłodne dni będą na nas w spiżarni czekały liczne smakołyki, ale też spora oszczędność. Szczególnie, że ceny w sklepach od miesięcy szybują w górę, a owoce i warzywa, które w lecie są tanie, w okresie jesienno–zimowym kosztują kilkakrotnie więcej. Jakie zapasy więc warto przygotować na ten czas?

Dżemy do podstawa

Nic tak nie smakuje w chłodny jesienny wieczór, jak pajda świeżego chleba z domowym dżemem. Te przetwory to bez wątpienia hit, jeśli chodzi o zapasy na zimę. Mają wysoką jakość i dobry skład, bez żadnych ulepszaczy czy zbędnej chemii, która niestety zdarza się, że występuje w kupowanych produktach. Warto robić dżemy z owoców oraz warzyw, które pochodzą z pewnych miejsc, są ekologiczne, a przez to zdrowsze. Warto robić dżemy z mniejszą ilością cukru. 

Dżemy można zrobić z truskawek, malin, wiśni, porzeczek, śliwek, jabłek, jagód, dzikiej róży… pomysłów i przepisów jest całe mnóstwo. 

Domowy ketchup i sosy

Latem pomidory kosztują niewiele, warto więc zrobić domowy ketchup. Jest nie tylko zdrowszy, pozbawiony ulepszaczy w postaci chemicznych składników, ale też wielokrotnie smaczniejszy. Robiąc go regularnie, można wypracować swój idealny smak. Kupowany ketchup często zawiera mnóstwo cukru, a w domowym – może go nie być wcale. 

Dobrym pomysłem jest też zrobienie domowych sosów, które potem można dodawać do wielu różnych dań – pizzy, makaronów itp. Taki sos również jest zdrowszy, jednak kolejnym plusem jest też jego cena. Ten przygotowany latem samodzielnie będzie dużo tańszy niż sklepowy.

Mrożonki – idealne na zimę!

Owoce i warzywa można też mrozić. Dzięki temu możemy je później używać do ciast, owsianek, sosów i przeróżnych dań. Mrożonki tego typu można spokojnie przetrzymywać w zamrażarce przez 12 miesięcy, a więc do kolejnego sezonu 

Mrozić można także mięso. Latem często jest ono w niższych cenach, bowiem w tym okresie, co ciekawe, jemy go nieco mniej. Warto więc robić zapasy i zamrozić je na zimę. Szczególnie, że szykują się kolejne podwyżki!

Ogórki i sałatki z ogórków – alternatywa dla surówek

Latem ogórki są naprawdę tanie. Dlatego zrobienie z nich przetworów to dla wielu osób podstawa. Są bardzo zdrowe, idealne na przeziębienia. Kiszone ogórki mają mnóstwo witaminy C, która wspiera odporność. A do tego są bogate też w witaminę K, która pozwala regulować gospodarkę wapniową organizmu i ma korzystny wpływ na krzepliwość krwi.

Dużą popularnością cieszą się też sałatki z ogórków, czyli ogórki w słoikach z np. pieczarkami, papryką itp. Są one doskonałą alternatywą dla letnich surówek!

Zdj. główne: Paréj Richárd/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Porównanie i zastosowanie różnych typów wyposażenia gastronomicznego: od łyżek stołowych, przez dzieże, po suszarki do rąk
Porównanie i zastosowanie różnych typów wyposażenia gastronomicznego: od łyżek stołowych, przez dzieże, po suszarki do rąk
Przyjrzyjmy się różnorodności sprzętów gastronomicznych, ich zastosowaniom i cechom. Od narzędzi używanych na co dzień, jak łyżki stołowe, po bardziej specjalistyczne jak dzieża czy suszarki do rąk. Zrozumieć to, co kryje się za kulinarnymi sukcesami.
Ostatnie wpisy
Jak zamontować biokominek?
Jak zamontować biokominek?
Żaluzje zewnętrzne: kiedy naprawdę warto?
Żaluzje zewnętrzne: kiedy naprawdę warto?