Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Tłuszcze nasycone i nienasycone – które są zdrowe?

Slow życie
Karolina Czarnkowska
Tłuszcze nasycone i nienasycone – które są zdrowe?

Wbrew pozorom tłuszcze stanowią kluczowy składnik zdrowej diety. Bez nich wchłanianie witamin A, D, E i K, niezwykle istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, byłoby znacznie utrudnione. 

Komponując posiłek, warto jednak zwrócić uwagę na podział tłuszczów na nasycone i nienasycone. Które są niezbędne w diecie, a których lepiej unikać?

Dobre czy złe?

Mogłoby się zdawać, że odpowiedź na to pytanie powinna być prosta. W końcu jeśli coś jest dobre dla naszego organizmu, powinniśmy to przyjmować, najlepiej w dużych dawkach. W przypadku tłuszczów niestety ta zasada nie sprawdza się w praktyce. Jednak w jaki sposób najłatwiej je podzielić?

Nasycone kwasy tłuszczowe nazywane są tymi niezdrowymi tłuszczami. Mają one stałą konsystencję i znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, smalec czy czerwone mięso. Zdrowe tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziesz je w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak olej rzepakowy, algi czy orzechy włoskie.

Niezbędne kwasy tłuszczowe

Właśnie w ten sposób specjaliści nazywają nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlaczego? Ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować ich sam, właśnie dlatego musimy je przyjmować. 

Nawet jeśli wydaje Ci się, że tłuszcze są złe, nie możesz w pełni ich ograniczyć! Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wszystkich podstawowych składników odżywczych. Tłuszcze są równie ważne co białka czy węglowodany i nie jesteś w stanie zastąpić ich czymś innym. To właśnie tłuszcze nienasycone pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu w Twoim organizmie. Chronią przed chorobami, a także przed zimnem! 

Wybieraj więc produkty pochodzenia roślinnego. Zamiast masła zdecyduj się na wysokiej jakości margarynę do smarowania lub olej rzepakowy do smażenia. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się również w rybach, dlatego lepiej dla Twojego organizmu będzie, jeśli czerwone mięso zastąpisz morskimi rybami. 

Szkodliwe kwasy tłuszczowe

Mowa oczywiście o drugim rodzaju kwasów tłuszczowych, czyli kwasach tłuszczowych nasyconych. To właśnie one zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca. Dzieje się tak dlatego, ponieważ spożywane w nadmiarze zwiększają poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie, a także przyczyniają się do wzrostu ciśnienia tętniczego.

Jakich produktów należy się wystrzegać? Źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego spożywany w nadmiarze nabiał, wędliny i mięso mogą wpłynąć negatywnie na Twoje zdrowie.

Zdjęcie główne: Pixabay/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*