Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Tłuszcze nasycone i nienasycone – które są zdrowe?

Slow życie
Karolina Czarnkowska
Tłuszcze nasycone i nienasycone – które są zdrowe?

Wbrew pozorom tłuszcze stanowią kluczowy składnik zdrowej diety. Bez nich wchłanianie witamin A, D, E i K, niezwykle istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, byłoby znacznie utrudnione. 

Komponując posiłek, warto jednak zwrócić uwagę na podział tłuszczów na nasycone i nienasycone. Które są niezbędne w diecie, a których lepiej unikać?

Dobre czy złe?

Mogłoby się zdawać, że odpowiedź na to pytanie powinna być prosta. W końcu jeśli coś jest dobre dla naszego organizmu, powinniśmy to przyjmować, najlepiej w dużych dawkach. W przypadku tłuszczów niestety ta zasada nie sprawdza się w praktyce. Jednak w jaki sposób najłatwiej je podzielić?

Nasycone kwasy tłuszczowe nazywane są tymi niezdrowymi tłuszczami. Mają one stałą konsystencję i znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, smalec czy czerwone mięso. Zdrowe tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziesz je w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak olej rzepakowy, algi czy orzechy włoskie.

Niezbędne kwasy tłuszczowe

Właśnie w ten sposób specjaliści nazywają nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlaczego? Ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować ich sam, właśnie dlatego musimy je przyjmować. 

Nawet jeśli wydaje Ci się, że tłuszcze są złe, nie możesz w pełni ich ograniczyć! Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wszystkich podstawowych składników odżywczych. Tłuszcze są równie ważne co białka czy węglowodany i nie jesteś w stanie zastąpić ich czymś innym. To właśnie tłuszcze nienasycone pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu w Twoim organizmie. Chronią przed chorobami, a także przed zimnem! 

Wybieraj więc produkty pochodzenia roślinnego. Zamiast masła zdecyduj się na wysokiej jakości margarynę do smarowania lub olej rzepakowy do smażenia. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się również w rybach, dlatego lepiej dla Twojego organizmu będzie, jeśli czerwone mięso zastąpisz morskimi rybami. 

Szkodliwe kwasy tłuszczowe

Mowa oczywiście o drugim rodzaju kwasów tłuszczowych, czyli kwasach tłuszczowych nasyconych. To właśnie one zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca. Dzieje się tak dlatego, ponieważ spożywane w nadmiarze zwiększają poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie, a także przyczyniają się do wzrostu ciśnienia tętniczego.

Jakich produktów należy się wystrzegać? Źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego spożywany w nadmiarze nabiał, wędliny i mięso mogą wpłynąć negatywnie na Twoje zdrowie.

Zdjęcie główne: Pixabay/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

dziewiętnaście − trzy =

Rekomendowane
Ręcznie malowane bombki choinkowe – sztuka, która ożywia święta
Ręcznie malowane bombki choinkowe – sztuka, która ożywia święta
Wybierając ozdoby choinkowe, takie jak szklane bombki, często kierujemy się ich wyglądem, by drzewko, które przez pewien czas staje się centralnym punktem mieszkania, prezentowało się wyjątkowo efektownie. Mało
Ostatnie wpisy