Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Jakie zapasy na jesień i zimę warto zrobić?

Slow życie
Justyna Fiedoruk
Jakie zapasy na jesień i zimę warto zrobić?

Lato to nie tylko czas wypoczynku. To także pora, by zrobić zapasy – szczególnie, że owoców i warzyw w tym okresie nie brakuje! Jakie zapasy będą najlepsze?

Zapasy na zimę to nie tylko pewność, że w chłodne dni będą na nas w spiżarni czekały liczne smakołyki, ale też spora oszczędność. Szczególnie, że ceny w sklepach od miesięcy szybują w górę, a owoce i warzywa, które w lecie są tanie, w okresie jesienno–zimowym kosztują kilkakrotnie więcej. Jakie zapasy więc warto przygotować na ten czas?

Dżemy do podstawa

Nic tak nie smakuje w chłodny jesienny wieczór, jak pajda świeżego chleba z domowym dżemem. Te przetwory to bez wątpienia hit, jeśli chodzi o zapasy na zimę. Mają wysoką jakość i dobry skład, bez żadnych ulepszaczy czy zbędnej chemii, która niestety zdarza się, że występuje w kupowanych produktach. Warto robić dżemy z owoców oraz warzyw, które pochodzą z pewnych miejsc, są ekologiczne, a przez to zdrowsze. Warto robić dżemy z mniejszą ilością cukru. 

Dżemy można zrobić z truskawek, malin, wiśni, porzeczek, śliwek, jabłek, jagód, dzikiej róży… pomysłów i przepisów jest całe mnóstwo. 

Domowy ketchup i sosy

Latem pomidory kosztują niewiele, warto więc zrobić domowy ketchup. Jest nie tylko zdrowszy, pozbawiony ulepszaczy w postaci chemicznych składników, ale też wielokrotnie smaczniejszy. Robiąc go regularnie, można wypracować swój idealny smak. Kupowany ketchup często zawiera mnóstwo cukru, a w domowym – może go nie być wcale. 

Dobrym pomysłem jest też zrobienie domowych sosów, które potem można dodawać do wielu różnych dań – pizzy, makaronów itp. Taki sos również jest zdrowszy, jednak kolejnym plusem jest też jego cena. Ten przygotowany latem samodzielnie będzie dużo tańszy niż sklepowy.

Mrożonki – idealne na zimę!

Owoce i warzywa można też mrozić. Dzięki temu możemy je później używać do ciast, owsianek, sosów i przeróżnych dań. Mrożonki tego typu można spokojnie przetrzymywać w zamrażarce przez 12 miesięcy, a więc do kolejnego sezonu 

Mrozić można także mięso. Latem często jest ono w niższych cenach, bowiem w tym okresie, co ciekawe, jemy go nieco mniej. Warto więc robić zapasy i zamrozić je na zimę. Szczególnie, że szykują się kolejne podwyżki!

Ogórki i sałatki z ogórków – alternatywa dla surówek

Latem ogórki są naprawdę tanie. Dlatego zrobienie z nich przetworów to dla wielu osób podstawa. Są bardzo zdrowe, idealne na przeziębienia. Kiszone ogórki mają mnóstwo witaminy C, która wspiera odporność. A do tego są bogate też w witaminę K, która pozwala regulować gospodarkę wapniową organizmu i ma korzystny wpływ na krzepliwość krwi.

Dużą popularnością cieszą się też sałatki z ogórków, czyli ogórki w słoikach z np. pieczarkami, papryką itp. Są one doskonałą alternatywą dla letnich surówek!

Zdj. główne: Paréj Richárd/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*