Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jak przechowywać bezpiecznie leki w domu?

Minimalistyczny dom/Porządkowanie
Marta Kozłowska
Jak przechowywać bezpiecznie leki w domu?

Każdy z nas posiada w domu mniejszą lub większą apteczkę, wyposażoną w różnego rodzaju leki, bandaże i opatrunki. Nie zawsze jednak wiemy, w jaki sposób i gdzie powinniśmy je przechowywać. Kolejny duży problem pojawia się wtedy, kiedy w domu znajdują się dzieci, przed którymi tego typu produkty powinny być ukryte. W jaki sposób przechowywać leki w domu, by było to bezpieczne?

W jakich warunkach powinny być przechowywane leki? 

Odpowiednie przechowywanie leków zapewnia nam przede wszystkim bezpieczeństwo i pewność, że kiedy po nie sięgniemy, będą nadal nadawać się do użytku. Dlatego właśnie powinny być one przechowywane w suchym i chłodnym miejscu, z dala od grzejników, ekspozycji słonecznej i wilgotnych pomieszczeń, takich jak łazienka czy kuchnia. Każdy lek na opakowaniu posiada zalecaną temperaturę, która zapewnia mu optymalne warunki gwarantujące najwyższą jakość produktu i jego skuteczność. Preparaty medyczne nieprzechowywane zgodnie z wytycznymi mogą zmienić bądź zupełnie stracić swoje właściwości.

Leki powinny być również w odpowiedni sposób zabezpieczone, by nie narażać nikogo na niebezpieczeństwo, zwłaszcza dzieci i zwierząt. Omyłkowo zażyty lek oraz przyjęcie większej ilości niż dopuszczalna norma może doprowadzić do zatrucia, a nawet śmierci.

Bezpiecznie, czyli gdzie? 

Najbezpieczniej, zwłaszcza jeśli mamy w domu dzieci i zwierzęta, trzymać leki w zamkniętym, opisanym pojemniku zabranym z widoku. Jak wspominaliśmy, w tym celu nie sprawdzi się ani kuchnia, ani łazienka. Wybierz szafkę, gdzie leki będą stosunkowo łatwo dostępne dla Was, ale nadal bezpiecznie ukryte. Jako schowka możesz użyć wszelkiego rodzaju plastikowych, nieprzezroczystych pojemników z pokrywami umieszczonych na przykład w szafce bądź szufladzie zamykanej na klucz. Oczywiście część preparatów aptecznych, takich jak plastry, waciki, woda utleniona, preparat do odkażania i tym podobne, możesz trzymać w osobnym miejscu, a o ich położeniu poinformować wszystkich domowników. Nigdy nie wiadomo, kiedy nastanie konieczność ich użycia.

A może w lodówce?

Część leków i wyrobów medycznych wymaga przechowywania ich w konkretnych, niskich temperaturach, które zapewni nam lodówka. Należą do nich: 

  • niektóre probiotyki,
  • niektóre preparaty z witaminą A,
  • insulina,
  • szczepionki, część leków dla astmatyków. 

Zazwyczaj na ich opakowaniach znajdziemy zakres temperatury określany na 2-8°C. Najlepiej przechowywać je w specjalnych pojemnikach opisanych bądź oznaczonych. Zatroszcz się, by nie zawieruszyły się między jedzeniem. Najgorszym w tym celu miejscem są drzwi lodówki, na których trudno zapewnić stałą temperaturę.

Przede wszystkim kontrola 

Pamiętaj, by raz na jakiś czas, najlepiej raz na kwartał, przeglądać zawartość apteczki. Kontroluj daty ważności, które są tak istotne, zwłaszcza, kiedy mówimy o preparatach aptecznych. Przegląd z pewnością nie zajmie więcej niż pół godziny, a zapewni bezpieczeństwo Tobie i Twoim bliskim. Jeśli boisz się, że zapomnisz, zapisz to sobie jako zadanie do wykonania w kalendarzu bądź planerze.

<iframe src=”https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=773422936006158797″ height=”282″ width=”345″ frameborder=”0″ scrolling=”no” ></iframe>

Co zrobić z przeterminowanymi lekami? 

Kiedy podczas przeglądu zauważysz lek, którego termin przydatności już się skończył, powinieneś się koniecznie go pozbyć i pod żadnym pozorem z niego nie korzystać. Pamiętaj jednak, że nie wolno ich wyrzucać do zwykłego kosza na śmieci. W tym celu wyznaczone są specjalne punkty i pojemniki. Możesz je również odnieść do apteki.

Zdj. główne: katicaj/pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Porównanie i zastosowanie różnych typów wyposażenia gastronomicznego: od łyżek stołowych, przez dzieże, po suszarki do rąk
Porównanie i zastosowanie różnych typów wyposażenia gastronomicznego: od łyżek stołowych, przez dzieże, po suszarki do rąk
Przyjrzyjmy się różnorodności sprzętów gastronomicznych, ich zastosowaniom i cechom. Od narzędzi używanych na co dzień, jak łyżki stołowe, po bardziej specjalistyczne jak dzieża czy suszarki do rąk. Zrozumieć to, co kryje się za kulinarnymi sukcesami.
Ostatnie wpisy