Artykuł sponsorowany
Nie smakuje Ci woda prosto z kranu? W takim razie dobrym rozwiązaniem jest jej filtrowanie. Dzięki temu zneutralizujesz jej zapach i możesz wiele zaoszczędzić na kupnych butelkach wody. Jakie jeszcze korzyści płyną z filtrowania wody? Sprawdź!
Woda z kranu musi spełniać wiele wymagań, jeśli chodzi o jej dopuszczenie do użytku. Nie ma przeciwwskazań do jej picia i nie trzeba jej wcześniej podgrzewać. Mimo wszystko rzadko decydujemy się na jej bezpośrednie spożywanie. Jeśli nie smakuje Ci woda z kranu albo ma ona dziwny, odrzucający dla Ciebie zapach, przydadzą Ci się dzbanki filtrujące. Pozwolą one na oczyszczenie z wszelkich zanieczyszczeń, a także pozbycie się nadmiaru chloru, miedzi oraz ołowiu. Warto pamiętać, że woda z dzbanka filtrującego nie jest zdemineralizowana.
Filtrowanie wody polega na jej umieszczeniu w specjalnych dzbankach, w których znajduje się wkład. Najlepiej wybrać producenta, który proponuje rozwiązania wysokiej jakości. Choć w społeczeństwie krążą mity, że woda filtrowana nie posiada żadnych walorów zdrowotnych dla człowieka, nie jest to prawda. Wkłady nie zatrzymują wszystkich składników mineralnych, tylko ją oczyszczają, aby miała lepszy smak i zapach. Warto tylko pamiętać o tym, aby regularnie wymieniać filtr.
Przede wszystkim, warto powiedzieć jasno, że woda jest niezbędna do życia człowieka oraz utrzymania jego zdrowia. Nie ma zbędnych kalorii i jest podstawą zdrowego żywienia. Dziennie każdy człowiek powinien spożywać minimum 1,5 litra płynów. Ta ilość zależy jednak od aktualnej pogody oraz stanu zdrowia. Podczas upałów, trzeba wypijać znacznie więcej wody, a to samo dotyczy osób, które są przeziębione, chore przewlekle lub mają gorączkę.
Najprościej jest sięgnąć po butelkę wody, która trochę kosztuje… Poza tym trzeba poświęcić czas na jej zakup oraz przyniesienie do domu, co dla niektórych osób może być uciążliwe. Alternatywą dla tego rozwiązania jest woda filtrowana prosto z dzbanka. Masz do niej łatwy dostęp, zatem zaoszczędzisz pieniądze. Możesz ją przelać też do bidonu, który zabierzesz ze sobą na wycieczkę.
Filtrowana woda ma zdecydowanie lepszy smak niż ta prosto z kranu. Dzięki temu przygotowana kawa czy herbata będą miały inny aromat. Pozbawiasz jej ewentualnych zanieczyszczeń, metali ciężkich, osadu kamiennego oraz chloru.
Jednocześnie nie usuwasz magnezu, który zarówno podnosi walory smakowe przygotowywanego napoju, jak i ma wpływ na Twoje zdrowie. Często w ekspresach do kawy znajduje się specjalny pojemnik z filtrem, aby kawa miała intensywny aromat i smakowała wyśmienicie o każdym poranku.
Wodę filtrowaną możesz też wykorzystywać podczas gotowania, np. zup czy mięs z sosem.
Jeśli zamiast wody filtrowanej, decydujesz się na zakup zgrzewki butelek, która wystarczy Ci na kilka dni, niestety nie wpływasz pozytywnie na środowisko. Po wypiciu wody pozostawiasz tworzywo sztuczne, etykietę, zakrętkę oraz folię. To niestety nie wpływa dobrze na środowisko. Filtrowanie wody jest zatem przyjazne środowisku.
Wlewasz często wodę z kranu prosto do czajnika? Na pewno po jakimś czasie zauważysz osad z kamienia, którego trzeba się pozbyć. Jest to czasochłonne i wymaga odrobiny zaangażowania.
Natomiast filtrowana woda zmniejsza jej twardość, dlatego nie zauważysz na naczyniach nieprzyjemnego osadu. Jednocześnie wpływa ona na smak napojów oraz posiłków, o czym wspominaliśmy wcześniej. Herbata przygotowana z bardziej miękkiej wody zaparza się lepiej i nie ma gorzkiego posmaku.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik