Szkło to tradycyjne i wielofunkcyjne tworzywo, które może posłużyć do przechowywania żywności. Nie wchodzi z nią w reakcje chemiczne i jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Co przechowywać w szklanych słoikach? O tym poniżej.
Produkty sypkie, do których należy makaron, mąka, kasza, cukier, sól, ryż czy kawa i herbata powinny być przechowywane w szklanych pojemnikach. Ochronią one produkty przed utratą świeżości, czy zawilgoceniem. Ponadto kawa czy herbata przechowywane w próżniowo zamkniętym słoiku z ciemnego szkła dłużej zachowują aromat. Pamiętaj, aby tego typu produkty przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Szklane słoiki średniej wielkości to świetny sposób na uporządkowane przechowywanie przypraw. Nie dość, że w kuchni panuje porządek, każdy produkt jest opisany, to ich używanie jest znacznie łatwiejsze. Szklane słoiki mają to do siebie, że są stabilne, co oznacza, że trudno o wysypanie przypraw z pojemniczka, a często się to zdarza osobom, które trzymają je w oryginalnych opakowaniach. Co więcej, szczelnie zamknięte przyprawy dłużej zachowują swój aromat.
Nie wiesz, co zrobić z nadmiarem słoików? Wykorzystaj je ponownie. Świetnie sprawdzą się jako „weki” do domowych przetworów. Możesz w nich zrobić ulubiony dżem, ogórki korniszone czy sałatki do obiadu! Możliwości jest mnóstwo, a jak dobrze wiemy, szklane słoiki mogą być wykorzystywane z powodzeniem przez kilka kolejnych lat.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik