Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Z czego możesz zrezygnować w kuchni?

Less waste
Michał Sikorski
Z czego możesz zrezygnować w kuchni?

Utrzymanie zdrowej i dobrze zbilansowanej diety wcale nie jest tak łatwe, jak może się wydawać. W naszej codziennej diecie znajduje się wiele niezdrowych składników spożywczych, których nie powinno się jeść wcale lub w bardzo niewielkich ilościach. Chcesz się dowiedzieć, bez jakich składników spożywczych możesz obyć się w kuchni? Sprawdź nasze zestawienie i pozbądź się niezdrowych dodatków.

Oleje roślinne, których nie powinno być w kuchni

Warto wiedzieć, że oleje roślinne są zdrowe, jednak nie można zapominać o umiarze. Wiele badań pokazuje, że nasze społeczeństwo zjada za duże ilości kwasów omega-6, zaś cierpi na niedobory kwasów omega-3.

To właśnie dlatego warto zadbać o to, by w kuchni znalazły się różnorodne oleje roślinne wysoko przetworzone, które są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Doskonałymi przykładami są:

  • olej z awokado,
  • oliwa z oliwek,
  • olej sojowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany,
  • olej z czarnuszki.

Przy czym trzeba pamiętać, że oleje mają określoną temperaturę, w których można je smażyć. Jeśli ta granica temperatury zostanie przekroczona, to może dojść do wydzielania niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych.

Margaryna – czemu nie warto jeść?

W kuchni wielu osób znajduje się margaryna. Doskonale sprawdza się do deserów, a nawet smarowania kromki chyba. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w jej składzie znajduje się bardzo dużo tłuszczy nasyconych z przetworzonych olejów. Tego rodzaju produkty spożywcze powinny być szybko usunięte z naszej diety, ponieważ mogą doprowadzić do rozwoju stanu zapalnego w organizmie. Przez to znacząco zwiększa się ryzyko rozwoju otyłości i nadwagi. Dodatkowo tłuszcze trans przyczyniają się do pogorszenia pracy układu krwionośnego, przez co mogą doprowadzać do powstawania chorób serca. Trzeba też pamiętać, że zwiększać mogą ryzyko rozwoju nowotworów. Lepiej sięgać po ich zdrowsze odmiany, czyli masła stworzone z mleka.

>> Zobacz też: Gotowanie w stylu slow – przepisy na proste dania

Słodziki syntetyczne – czemu trzeba ich unikać?

W wielu poradnikach na temat odchudzania można znaleźć informację na temat tego, że biały cukier warto zastępować słodzikami. Oczywiście wydaje się, że jest to dobre posunięcie, ale w rzeczywistości jest to jeszcze gorsze rozwiązanie. Warto wiedzieć, że syntetyczne słodziki mogą być nawet 500 razy słodsze niż klasyczny cukier, który zazwyczaj znajduje się w naszych kuchniach. Spożywanie czegoś tak słodkiego sprawia, że w organizmie dochodzi do produkcji hormonów, które odpowiedzialne są za uczucie łaknienia. Dodatkowo przyzwyczajamy się do silnego słodkiego smaku, przez co mamy jeszcze większą ochotę na sięganie po słodkości. Zamiast cukru lepiej wybrać syrop klonowy lub miód, które są nie tylko smaczne, ale również mają wiele wartościowych składników.

Słodzone jogurty i słodkie produkty mleczne

Wydawać by się mogło, że wszystkie produkty są zdrowe. Przecież wielokrotnie można przeczytać, że są to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Trzeba jednak wybierać tylko te, które faktycznie są zdrowe. Lepiej unikać spożywania jogurtów i produktów mlecznych smakowych i kolorowych, ponieważ w ich składzie znajduje się wiele chemicznych i sztucznych dodatków, są również wysoko kaloryczne. Przez to spada ich wartość odżywcza. Zamiast tego lepiej sięgać po jogurt naturalny, mleko od krowy, kefiry i twarogi.

Owoce z puszki

W niemal każdym sklepie można znaleźć owoce z puszki. To doskonały deser lub dodatek do ciast. Jednak warto wiedzieć, że owoce w puszkach zanurzone są w syropie z dodatkami aromatycznymi i bardzo dużą ilością cukru. Owoce same w sobie bogate są w naturalny cukier, więc ich dodatkowe dosładzanie sprawia, że są potężną bombą kaloryczną. Lepiej sięgnąć po te świeże i nieprzetworzone. Te w puszkach prowadzić mogą do szybkiego zwiększenia się brzuszka.

Warzywa konserwowe

Sól, chemiczne dodatki, konserwanty – to tylko niektóre składniki, które znajdują się w warzywach konserwowych. Mimo tego, że są pyszne, to jednak nie są najzdrowsze. Lepiej ich unikać, by zadbać o swoje zdrowie.

Mąka

Mąka to jeden z produktów, który bardzo często gości w naszej kuchni. Idealnie sprawdza się do wypieków. Sprawia, że stają się one miękkie i puszyste. Niestety ma w składzie składniki wybielające, które spożywane w dużych ilościach mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Lepiej więc nie sięgać po białą mąkę. Doskonale sprawdzają się jednak mąki kukurydziane i owsiane.

Sól

Doprawianie dań solą nie jest konieczne. Zbyt duża ilość soli w diecie może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, o czym warto pamiętać. Warto zaznaczyć, że sól znajduje się w wielu produktach spożywczych. Przez to łatwo doprowadzić do przedawkowania zalecanej dawki.

Wiedząc już, jakie produkty spożywcze powinny znaleźć się w Twojej kuchni, a z których lepiej zrezygnować, możesz nie tylko nieco zaoszczędzić, ale co ważniejsze zadbać o swoje zdrowie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*