Warzywa z własnego ogródka są zdrowe i smakują wspaniale, a dodatkowo ich uprawa potrafi przynieść wiele radości i satysfakcji. Dowiedz się, jak zacząć uprawiać ogródek warzywny krok po kroku!
Warzywa powinny być podstawowym składnikiem diety każdego z nas. I chociaż te dostępne na sklepowych półkach są w zasięgu naszej ręki przez niemal cały rok, to nic nie zastąpi sezonowych, samodzielnie wyhodowanych marchewek czy ziemniaków. Uprawa niewielkiego ogrodu warzywnego nie jest skomplikowana, a może przynieść wiele satysfakcji. Poza tym to bardzo ekonomiczne oraz ekologiczne rozwiązanie. Co trzeba zrobić, by rozpocząć uprawę ogródka warzywnego? Jak zacząć?
Jeżeli nie masz żadnego doświadczenia w uprawie warzyw, na samym początku przeznacz na to niewielki obszar. Dzięki temu będzie Ci łatwiej zadbać o to, by wszystkie rośliny wydały obfity plon. Może być to na przykład 50 m2 powierzchni – najważniejsze, żeby miejsce było dobrze nasłonecznione i usytuowane z dala od drzew oraz krzewów mających rozrośnięte korzenie. Dobrym pomysłem jest założenie ogródka warzywnego blisko domu. Pozwoli to na swobodny dostęp do ujścia wody (czasem rośliny należy podlewać nawet codziennie).
Zanim zasadzisz lub zasiejesz warzywa, najpierw przygotuj do tego odpowiednio ziemię. Jak to zrobić? Przede wszystkim należy ją spulchnić oraz rozluźnić motyką albo przekopać szpadlem (szczególną uwagę trzeba zwrócić na ten krok jeżeli ziemia jest zbita i ciężka). Następnie trzeba użyźnić ziemię – pomocne tutaj okażą się torf lub kompost. Na sam koniec należy wyrównać ziemię oraz zaplanować grządki. Wykonując tę ostatnią czynność, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim grządki najlepiej umieścić z ok. 2 metrami odstępu między sobą. Poza tym nie można zapomnieć o ścieżce o szerokości około 0,5 metra. Wszystkie te zabiegi pozwalające przygotować grunt pod uprawę najlepiej wykonać jesienią, chociaż można przystąpić do nich również wiosną.
Istnieją dwa sposoby na rozmnażanie warzyw. Można to robić generatywnie lub wegetatywnie. Ten pierwszy sposób wykonuje się poprzez wysianie do gruntu albo z rozsady. Warzywa rozmnażane generatywnie to m.in.: ogórek, rzodkiewka, sałata, burak ćwikłowy, fasola. Zanim wysieje się nasiona do gruntu, wykonuje się na nich takie zabiegi jak: zaprawianie (pokrywanie ich preparatami grzybobójczymi albo owadobójczymi), otoczkowanie (powiększanie) i moczenie (pomaga w szybszym kiełkowaniu).
Nasiona możesz rozrzucać swobodnie na danym obszarze, wysypywać rzędem lub wysiewać po kilka ziaren w odstępach. Do warzyw rozmnażanych wegetatywnie należą na przykład czosnek (rozmnażany jest z ząbków), chrzan (rozmnażany przez sadzonki korzeniowe) czy cebula (rozmnażana z dymki).
Po posadzeniu i wysianiu warzyw nie można zapomnieć o wykonywaniu regularnych zabiegów pielęgnacyjnych, na przykład o odchwaszczaniu. Zabieg ten wymaga sporo pracy, ale jest bardzo potrzebny. Polega na ręcznym lub mechanicznym pozbywaniu się chwastów z grządek oraz spomiędzy nich. Drugim ważnym zabiegiem jest spulchnianie gleby, który należy wykonywać delikatnie oraz dość często. Jeżeli uprawiasz pomidory lub paprykę, stosuj zabieg zwany podpieraniem. Warzywa te mają wiotkie pędy, więc konieczne jest stosowanie tyczek lub palików. Inne zabiegi pielęgnacyjne to: ochrona przed przymrozkiem, przerywanie siewek czy ogławianie. Oczywiście nie można również zapomnieć o regularnym podlewaniu!
Uprawa warzyw we własnym, przydomowym ogrodzie nie jest trudna, jednak należy pamiętać o tak zwanym zmianowaniu, czyli o tym, żeby nie sadzić w tym samym miejscu w następnym roku warzyw, które mają podobne wymagania oraz podatności na choroby. Każdego roku trzeba zatem sadzić konkretne warzywa w innych miejscach działki.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik