Mango to egzotyczny owoc. Prawie połowa światowych upraw znajduje się w Indiach, ale możemy go wyhodować w warunkach domowych! Sprawdź jak!
Mango to owoc pozyskiwany z mangowca, uprawia się go już od kilku tysięcy lat. Drzewa tego typu żyją kilkaset lat, wyrastając na wysokość nawet 40 metrów! Oprócz tego, że mango można spożywać w surowej postaci, chętnie wykorzystywane są do produkcji dżemów, soków czy konfitur do ciast.
Czym się charakteryzuje owoc mango i kiedy rozpocząć hodowlę?
Najlepszym rozwiązaniem jest uprawa mango w okresie wiosennym. Noce stają się coraz krótsze, co powoduje dłuższy czas z wyższą temperaturą w ciągu dnia. Takie warunki sprzyjają szybszemu wzrostowi rośliny oraz zapewniają odpowiednią ilość promieni słonecznych.
Owoce tego drzewa są przede wszystkim dość płaskie i długie. Oprócz tego należy usunąć przed jedzeniem twardą skórę, by dostać się do mięsistego wnętrza. Skórka może przybierać różne kolory – od zielonego, różowego i czerwonego po fioletowy i żółty. A najlepszym momentem na zbiór jest ten, w którym skóra robi się jaśniejsza.
Jak wyhodować mango z pestki?
Mango jest owocem łatwo dostępnym w sklepach spożywczych oraz warzywniakach. By posadzić pestkę, wybierz najpierw dojrzały owoc.
Rozetnij owoc na pół jak awokado, tak by nie uszkodzić pestki. Użyj naostrzonego noża do usunięcia wnętrza. Śmiało użyj mango do potrawy lub zjedz na surowo.
Pestkę natnij wzdłuż błony i precyzyjnie wyjmij nasiono.
Kiedy uda Ci się wyjąć nasiono z błony, postaraj się znaleźć zielonkawą część, która jest nierozwiniętym korzeniem.
Pozbaw nasiono brązowej warstwy ochronnej. W przeciwnym razie Twoje przyszłe mango może szybko spleśnieć.
Do kolejnego kroku potrzebujesz specjalnego pumeksu ogrodniczego, za pomocą którego przygotujesz drenaż. Połącz ziemię z podłożem do roślin. Ta czynność zapewni swobodniejszy przepływ korzeni do każdej warstwy. Mango posiada delikatne korzenie, dla których najlepszym podłożem jest to lekko wilgotne.
Umieść mango zieloną częścią w stronę gruntu, delikatnie ubijając miejsce dookoła nasiona.
Ziemię zawartą w doniczce potraktuj przegotowaną wodą w takiej ilości, by grunt był wilgotny, nie mokry.
Doniczkę zabezpiecz foliową torebką. Przy tym zwróć uwagę, by zapewnić dopływ powietrza poprzez stworzenie kilku dziur wykałaczką. Przenieś donicę w ciepłe miejsce i oczekuj do 14 dni na pojawienie się rośliny.
Mango wzrasta bardzo powoli, więc musisz uzbroić się w cierpliwość. Kiedy drzewko osiągnie ponad 15 cm, możesz zrezygnować z plastikowej folii. Grunt, w którym znajduje się roślina, powinien być wilgotny, nie przelany. To bardzo ważne, by woda była przegotowana i miała temperaturę około 22 stopni. Użycie wody kranowej może przyczynić się do zmiany pH podłoża i słabszego wzrostu nasiona.
Nawozu użyj dopiero po upływie 8 tygodni od dnia sadzenia. Duża wilgotność powietrza i naturalny nawóz sprzyjają szybkiemu wzrostowi. Używaj tylko nawozów organicznych i nie przesadź z ich ilością. Dbaj o to, by na podstawce znajdowała się woda i regularnie ją dolewaj. Pilnuj, by liści nie traktować wodą, gdyż mogą się marszczyć i zgnić.