Czy zdawałaś sobie sprawę, że każdego roku w samej Polsce marnuje się aż 9 milionów ton żywności?
Wśród odpadków znajdują się przede wszystkim warzywa, owoce, wędliny i pieczywo, a głównym powodem, dla którego lądują w śmietniku, jest minięcie terminu przydatności do spożycia oraz – równie często – nieodpowiednie ich przechowywanie. Doradzamy, jak zmienić złe nawyki i zauważalnie ograniczyć marnowanie żywności w Twoim domu.
Metodą małych kroków jesteś w stanie osiągnąć naprawdę wiele. Wystarczy, że wprowadzisz niewielkie zmiany w swoim codziennym życiu, a szybko zauważysz różnicę w ilości wyrzucanej żywności.
Od czego warto zacząć? Od planu! Jeśli przed wyjściem na zakupy przygotujesz listę, łatwiej będzie Ci kupować tylko niezbędne produkty. Z pomocą przychodzą specjalne aplikacje mobilne, w których nie tylko zanotujesz listę zakupów, ale także porównasz ceny w sklepach i wybierzesz najkorzystniejszą opcję.
Innym sposobem na przemyślane zakupy będzie udanie się do małego sklepu, w którym towar podawany jest zza lady przez sprzedawców.
Niestety przemyślane zakupy to nie wszystko. Kiedy wyrobisz w sobie już nawyk tworzenia list, czas na następny krok na drodze do niemarnowania żywności, czyli pilnowanie terminu ważności.
Zapewne sprawdzasz datę na opakowaniu podczas wizyty w sklepie, ale czy później pamiętasz, do kiedy produkt zdatny jest do spożycia? Dobrym pomysłem jest zapisanie terminów ważności na kartce i przyczepienie jej na lodówkę, dzięki czemu cała rodzina będzie mogła pilnować porządku w Waszej domowej spiżarni.
Warto zwrócić tutaj uwagę na istotną różnicę w zapisie terminu ważności konkretnych produktów. Na niektórych z nich znajdziesz napis „należy spożyć do…”, podczas gdy na innych napisane jest „najlepiej spożyć przed…”. Skąd ta różnica? W pierwszym przypadku konieczne jest spożycie produktów w podanym terminie i niewskazane jest otwieranie go chociażby dzień później. Najczęściej chodzi o produkty mleczne, mięso i wyroby garmażeryjne. Jeśli chodzi o drugą informację, mówi ona o minimalnej, a nie ostatecznej trwałości produktu.
Może wydać Ci się to błahe, ale właściwe przechowywanie produktów sprawia, że nie psują się tak szybko. Przede wszystkim musisz wiedzieć, co trzymać w lodówce, a co poza nią. Poznaj też swój sprzęt. Prawdopodobnie w niektórych miejscach w Twojej lodówce produkty chłodzą się bardziej niż w innych – świadomość tego, gdzie co położyć, naprawdę ułatwia zachowanie dłuższego życia jedzenia!
Pamiętaj również o tym, by właściwie przechowywać suche produkty, które trzymasz poza lodówką. Zwracaj uwagę na owoce i warzywa. Sprawdzaj, czy wciąż zachowują świeżość. Jeśli robisz duże zakupy, rozpakuj je od razu, przeglądając produkty – szczególnie te świeże. Nie wkładaj ich bezpośrednio do lodówki, a posegreguj, dzięki czemu łatwiej będzie Ci dopilnować, by jeden nadgniły owoc nie zepsuł wszystkich warzyw i owoców znajdujących się w tej samej szufladzie czy na tej samej półce.
Jeszcze jedna dobra rada – gdy wstawiasz do lodówki przygotowane przez siebie potrawy, zadbaj o ich szczelne zamknięcie. Może się bowiem okazać, że zapach, który przedostanie się z nich na inne produkty, wpłynie na ich stan.
Zdjęcie główne: Sarah Chai/pexels.com