Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jak przechowywać żywność, by nie traciła na jakości?

Minimalistyczny dom/Patenty
Urszula Szymańska
Jak przechowywać żywność, by nie traciła na jakości?

Artykuł sponsorowany

Prawidłowe przechowywanie żywności wpływa na jej trwałość, przez co ogranicza się marnowanie jedzenia. To bardzo duży problem w dzisiejszych czasach. Warto z tego powodu wykorzystywać metody i akcesoria, które pozwolą zachować świeże jedzenie przez dłuższy czas. 

Podstawowe zasady – co powinno się wiedzieć?

Jedną z najważniejszych zasad jest trzymanie pożywienia w odpowiednich miejscach. Nie zapominaj, aby dopasować je do konkretnego rodzaju żywności. Przykładowo pieczywo dobrze przechowywać w chlebaku albo w specjalnych lnianych woreczkach. Świeży chleb  z powodzeniem możesz również zamrozić. Po wyciągnięciu z zamrażarki nadal będzie on chrupki oraz smaczny. To genialny pomysł, jeśli wiesz, że nie wykorzystasz go od razu. Pamiętaj, żeby nie wyrzucać czerstwego pieczywa, ponieważ możesz zrobić z niego bułkę tartą. Owoce sezonowe najlepiej umieszczać w lodówce. Wtedy dłużej zachowują swój smak i są soczyste. W tym miejscu warto schować również wędliny i jajka. 

Jeśli trzymasz jedzenie przykładowo w lodówce, zwróć szczególną uwagę na miejsce, na którym je kładziesz. Na samej górze powinny się znajdować wszelkie gotowe posiłki. Na wyższych półkach najlepiej umieścić nabiał. Produkty, które szybciej się psują lepiej położyć na tych środkowych. Przykładowo są to twaróg, jajka i masło. Dolna półka jest najlepsza do ryb i mięsa. Szuflada to doskonałe miejsce na świeże warzywa i owoce. W przypadku gdy nie zamierzasz zjeść jakiegoś posiłku od razu, warto schować go do zamrażarki. Pamiętaj również, że powinno się regularnie sprawdzać datę ważności produktów. Jeśli będziesz to robić, to dowiesz się, które z nich należy zjeść jak najszybciej. Ważną zasadą jest także to, aby nie wkładać do lodówki gorących potraw. 

Odpowiednie warunki

W miejscu do przechowywania pożywienia powinny panować dobre warunki. Pieczywo, o którym pisaliśmy wcześniej, najlepiej trzymać w suchym miejscu oraz w temperaturze pokojowej. Z kolei surowe mięso w takiej, wynoszącej około 0-2 stopnie. Jeśli będzie ono umieszczone w pojemniku, to wytrzyma nawet przez dłuższy czas. Do wędlin zaleca się utrzymać 0-4 stopni. Jeśli będzie inaczej, to może to spowodować szybsze psucie. Dlatego właśnie powinno się regulować temperaturę w lodówce i zamrażarce. Nie powinna być ona wyższa niż 5 stopni. Dobrze dobrana, zapewni bezpieczną do spożycia żywność przez dłuższy czas. Jeśli masz problem z tym sprzętem, udaj się po pomoc do specjalisty. Temperatura często zależy również od samego urządzenia. Niektóre z lodówek mają nowoczesne funkcje, które przedłużają świeżość jedzenia. Przydatnymi udogodnieniami są: No Frost, komora niskich temperatur, czy Multi Flow. 

Akcesoria do przechowywania żywności

Do przechowywania jedzenia przydatne mogą okazać się różne akcesoria, typu pojemniki metalowe na żywność. Mają one naprawdę dużo plusów, między innymi są bardzo wygodne w użytkowaniu. Dodatkowo mogą być one stylowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Są odpowiednie do trzymania ich w szafkach oraz na blacie. Można w nich przechowywać wszelkie sypkie produkty. Umieścisz w na przykład nich cukier, makarony, herbatę oraz kawę. Pozwolą one zachować także świeżość płatków śniadaniowych lub orzechów. Można umieścić tam też przekąski, żeby mieć je w zasięgu ręki. Często wykorzystuje się również pojemniki plastikowe ze specjalnym zamknięciem. Występują one w różnych kształtach oraz rozmiarach. Można w nich przechowywać większość produktów spożywczych. Nadają się nawet do lodówki. Popularne są też zamykane pojemniki hermetyczne, silikonowe oraz woreczki strunowe. 

Zdjęcie główne: Ella Olsson/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*