Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Gotowanie w stylu slow – przepisy na proste dania

Slow życie
Kinga Sobczak
Gotowanie w stylu slow – przepisy na proste dania

Artykuł sponsorowany

Slow food to coraz bardziej popularny sposób gotowania, który polega na celebrowaniu gotowania i samego jedzenia. Jego celem jest promowanie regionalnej żywności i produktów wytwarzanych w tradycyjny sposób. Sprawdź przepisy na proste i ciekawe dania w stylu slow.

Głównym założeniem gotowania w stylu slow jest przygotowywanie dań z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków. Bardzo ważny jest też sam proces gotowania, jedzenie jest przygotowywane niemal z namaszczeniem. Tak samo należy spożywać dania, bez żadnego pośpiechu, delektując się nimi. To przeciwieństwo coraz popularniejszych fast foodów. Wśród produktów najbardziej rekomendowanych przez ideę gotowania w stylu slow w Polsce są sery, wędliny, pieczywo, a także soki czy miody. Produkty, które można wykorzystać w przygotowywaniu takich dań można znaleźć w sklepie Megasam24.

Produkty w stylu slow

Żeby gotować w stylu slow, należy zwracać uwagę na żywność naturalną, nieprzetworzoną, bez sztucznych barwników, dodatków i konserwantów. Będą to więc: naturalne sery, jajka i mleko wiejskie, kiełbasa swojska, świeże warzywa od lokalnego rolnika, domowe przetwory, chleb upieczony samodzielnie.

Przepisy na proste dania

Koktajl malinowo-jagodowy

Składniki:

  •  garść malin, 
  •  garść jagód,
  •  jogurt naturalny
  •  1 łyżeczka miodu,
  •  lód i sok z jeżyn.

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki. Co ważne, wszystkie są naturalne i zdrowe. Taki koktajl może być wsparciem dla Twojego systemu immunologicznego.

Sałatka z soczewicą i pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  •  2 marchewki (upieczone wcześniej w piekarniku lub na grillu)
  •  2 pietruszki (upieczone wcześniej w piekarniku lub na grillu)
  •  ½ selera (upieczonego wcześniej w piekarniku lub na grillu)
  •  ½ łyżeczka kminku
  •  3 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego lub innego
  •  1-2 ząbki czosnku
  •  1 duża garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • ½ cytryny
  • 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: do ugotowanej i przestudzonej soczewicy dodaj pokrojone w drobną kostkę upieczone warzywa. Następnie posiekaj albo przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj posiekane orzechy, koperek i pietruszkę. Wszystko połącz wybranym przez siebie olejem i sokiem z cytryny oraz miodem. Dobrze wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę możesz schłodzić. Co ważne, wszystkie składniki mogą pochodzić od lokalnych dostawców, co wpisuje się idealnie w ideę slow food.

Zielona pizza

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki gryczanej.
  • 5 łyżek oleju,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ok. 1 szklanki wody,
  • 1 łyżka drożdży suchych.

Pesto: bazylia, słonecznik, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sok z cytryny, parmezan (opcjonalnie).

Nadzienie:

  • 1 duża cukinia,
  • ser kozi (owczy, tofu),
  • rukola,
  • pestki dyni,
  • sól, pieprz.

Rozwałkowane ciasto posmaruj pesto. Na to zetrzyj ser kozi i ułóż plasterki cukinii, zapiecz w 190 stopniach do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą i podprażonymi pestkami dyni. Posyp kolorowym pieprzem. To danie jest zdrową alternatywą fast foodów, a że slow food oprócz promocji lokalnej żywności ma też na celu propagowanie kultury jedzenia, zielona pizza perfekcyjnie się w ten ruch wpasowuje.

Do głównych celów gotowania w stylu slow należy promowanie życia zgodnego z naturą, różnorodności potraw i zwiększania świadomości na temat ekologicznej produkcji żywienia. Dlatego warto zagłębić się w ten temat i skorzystać z zaproponowanych przez nas przepisów.

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zapasy żywności – jak robić je mądrze?
Zapasy żywności – jak robić je mądrze?
Produkty spożywcze coraz częściej magazynowane są w naszych domach. Jak robić to z głową i wyczuciem?
Ostatnie wpisy