Wiele osób po prostu nie wie, co zrobić z resztkami. Po skończeniu obiadu składającego się z pieczonego kurczaka, ziemniaków i sałatki rodzina może spojrzeć na to, co zostało na stole – jedno udko kurczaka, kilka gramów sałaty i kilka ziemniaków – i nie widzi żadnego sposobu na to, by zaserwować to ponownie. Więc, zamiast wkładać wszystko do lodówki, decydują się na wyrzucenie pozostałości do kosza.
W istocie to jedzenie może być nadal doskonałe i istnieje wiele sposobów, aby dobrze je wykorzystać. Myśląc nieszablonowo, możesz zamienić te składniki na posiłek dla jednej osoby lub użyć ich jako składników innego posiłku.
Najprostszym sposobem wykorzystania resztek jedzenia jest zjedzenie ich na obiad. Jeśli jest weekend lub pracujesz w domu, łatwo jest podgrzać udko kurczaka i ziemniaki, włożyć sałatkę do miski i usiąść do powtórki z kolacji z poprzedniego wieczoru. Jeśli nie chcesz jeść tego samego przez dwa dni z rzędu, po prostu zachowaj to na następny dzień.
Jeśli musisz iść do pracy, te resztki mogą nadal stanowić podstawę lunchu – włóż każde z elementów posiłku do małego pojemnika wielokrotnego użytku, aby ponownie podgrzać je w kuchence mikrofalowej.
Jeśli chcesz coś zmienić, możesz połączyć resztki ze świeżymi składnikami, aby przygotować nowe danie, na przykład sałatkę lub kanapkę. Możesz też pokroić udko z kurczaka i dodać je do warzyw, aby zrobić obfitą sałatkę z kurczaka. Ziemniaki można podgrzać z odrobiną sera na wierzchu, aby przygotować przystawkę z nadziewanych pieczonych ziemniaków.
Jeśli masz większą ilość resztek, nadal możesz użyć ich na obiady. Możesz albo dać porcję każdemu w rodzinie, aby zabrał ją do pracy lub szkoły, albo poprosić jedną lub dwie osoby o rozłożenie jej na kilka dni. Lub – jeśli nie chcesz jeść tyle razy z rzędu tego samego – możesz po prostu wstawić cały garnek do lodówki i podgrzać go później w ciągu tygodnia na szybką drugą kolację.
Jeśli uważasz, że nie będziesz mieć szansy na dokończenie resztek w ciągu kilku dni od przygotowania, możesz je przenieść do bezpiecznego pojemnika i przechowywać w zamrażarce.
Miski z plastikowymi pokrywkami świetnie nadają się do zamrażania, ponieważ nie powstają na nich plamy ani zadrapania po wielokrotnym użyciu. Co więcej, często możesz ponownie podgrzać zawartość bezpośrednio w pojemniku. Zwykłe szklane słoiki dobrze sprawdzają się również do zamrażania. Ich jedyną wadą jest to, że mogą pęknąć, jeśli zawartość rozszerzy się w zamrażarce. Aby temu zapobiec, zostaw dodatkową przestrzeń na górze pojemnika i zamroź słoiki ze zdjętymi pokrywkami. Gdy zawartość zamarznie i rozszerzy się, zabezpiecz górne części.
Worki do zamrażania zamykane na zamek błyskawiczny mogą być używane do wszystkiego, nawet płynów, takich jak gulasz czy zupa. Po prostu połóż wypełnione worki na jakiejś tacy, aby zamarzły na płasko. Gdy zamarzną, możesz je ułożyć w zamrażarce. Solidne porcje resztek, takich jak pieczywo i duże kawałki mięsa, można po prostu zawinąć w folię, plastik lub woskowany papier. Ten rodzaj opakowania jest ładny i kompaktowy, więc nie marnujesz miejsca w zamrażarce.
Dobrym pomysłem jest oznakowanie pojemników z resztkami nazwą i datą zamrożenia – w ten sposób można je zjeść, póki jeszcze są dobre. Różne rodzaje resztek są przechowywane przez okres od jednego do sześciu miesięcy. Zapisz datę i zawartość bezpośrednio na pojemniku lub na kawałku taśmy przymocowanej do góry.
Czasami, jeśli masz resztki z kilku posiłków z rzędu, znajdujesz się w mieszaninie różnych produktów przechowywanych w lodówce. Na przykład możesz mieć smażone mięso i ryż od poniedziałku, spaghetti i klopsiki od wtorku, szynkę i zapiekanki ziemniaczane od środy i tak dalej.
Możesz podać resztki w formie bufetu na kolację: połóż wszystkie naczynia na blacie i pozwól członkom rodziny na zmianę napełniać swoje talerze tym, co lubią.