Zero waste od jakiegoś czasu wkracza także do naszych domów. Podpowiadamy, jak wprowadzić tę ekologiczną praktykę do swojego życia.
Z każdym dniem świadomość ekologiczna ludzi na świecie wzrasta. Coraz więcej osób stara się stosować zasady, które pomagają chronić naszą planetę. Najtrudniejszy jest oczywiście początek. Z naszymi wskazówkami nie powinno być to jednak problemem! Zmiana pewnych nawyków wcale nie jest uciążliwa i przynieść może wiele korzyści, także tych finansowych.
Jedną z podstawowych zasad ruchu zero waste jest odmawianie zbędnych śmieci. W życiu codziennym może to przejawiać się na przykład w niekorzystaniu z jednorazowych foliówek w sklepach podczas zakupów. Zamiast tego do supermarketu można wziąć ze sobą bawełnianą torbę. Może być to też zrezygnowanie z brania wszelkich promocyjnych katalogów czy ulotek, których treść można przecież zwykle obejrzeć w internecie.
Kolejną zasadą, której warto się trzymać, jest ograniczanie ilości konsumowanych produktów. Polega na kupowaniu jedynie tych rzeczy, które są dla nas niezbędne. Im mniej przedmiotów w domu, tym mniejsze ryzyko ich wyrzucania. Równie ważnym elementem ruchu zero waste jest przetwarzanie i dawanie materiałom drugiego życia. Wiele rzeczy, które nie są przez nas używane, zasługują na danie im drugiego życia!
Plastikowe butelki i foliowe worki to rzeczy, które z powodzeniem można zamienić w kuchni na bardziej ekologiczne odpowiedniki. Zamiast kupowania butelkowanej wody, warto zacząć pić tą z kranu, korzystając z odpowiedniego filtra. Wszechobecny plastik mogą zastąpić w kuchni bambusowe lub szklane pojemniki na żywność. Oczywiście jeżeli już korzystamy z pudełek plastikowych, zdecydowanie lepiej jest je zachować, niż wyrzucać i kupować nowe.
Ręczniki papierowe warto zastąpić bawełnianymi, które wystarczy regularnie prać. Trend zero waste w kuchni to również pamiętanie o odpowiedniej segregacji odpadów, bo to właśnie w tym pomieszczeniu produkujemy najwięcej śmieci.
Nie powinno to jednak zwalniać z próby znacznego ograniczenia kupowania żywności znajdującej się w plastikowych opakowaniach. W tym może pomóc rozsądne planowanie zakupów i poszczególnych posiłków. Dzięki temu unikniemy również wyrzucania jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść.
W łazience znajduje się zwykle wiele rzeczy: kosmetyki, detergenty, przybory higieniczne – oczywiście większość z nich znajduje się jednorazowych opakowaniach, które po zużyciu trzeba wyrzucić. Istnieje kilka prostych trików, które pozwolą zminimalizować odpady, jakie powstają w łazience.
Warto zacząć od zamiany jednorazowych przedmiotów na te wielokrotnego użytku. W przypadku kobiet warto rozważyć na przykład kubeczek menstruacyjny zamiast podpasek lub tamponów. Poza tym, zamiast kupowania jednorazowych wacików, można wybrać te wielorazowe. Patyczki do uszu mogą być bambusowe i w pełni nadające się do recyklingu.
Proste detergenty można przygotować samemu. Zamiast pełnego chemii płynu do czyszczenia z powodzeniem można stosować sodę oczyszczoną, kwasek cytrynowy, ocet i wodę. W sklepach można dostać też ekologiczne płyny i mleczka do czyszczenia łazienki, które można wielokrotnie uzupełniać.
Zdjęcie główne: Rachel Claire/pexels.com