Większość osób wyrzuca liście pora – to błąd. Z powodzeniem można je wykorzystać. Zobacz, jak to zrobić!
Por jest bez wątpienia jednym z popularniejszych warzyw wykorzystywanych w polskiej kuchni. Dodaje się go do surówek, sałatek, zup, sosów – pomysłów jest mnóstwo. Zazwyczaj wykorzystywana jest tylko jego biała część, a ciemne liście są wyrzucane. To błąd, bowiem zawierają mnóstwo cennych witamin, a do tego świetnie smakują.
Do zupy można użyć nie tylko białej części pora, ale i liści. Mało kto ma świadomość, że dzięki nim wywar będzie miał znacznie bardziej wyrazisty smak, a do tego nabierze odrobiny ostrości. Oczywiście zanim liście trafią do garnka, muszą być dokładnie umyte, bowiem między nimi gromadzi się mnóstwo piasku i innych zanieczyszczeń.
Liście z pora mają wyrazisty, dość ostry smak. Są jednak łagodniejsze od cebuli i mają, zdaniem niektórych, przyjemniejszą woń. Dlatego z powodzeniem mogą zastąpić szczypior. Należy je jedynie drobno posiekać. Jeśli są twarde, dobrym pomysłem jest sparzenie ich gorącą wodą.
Zielone liście z pora można dodawać do przeróżnych dań i potraw. Wrzucenie ich np. do gotującego się ryżu czy ziemniaków sprawi, że ich smak będzie bardziej intensywny a aromat mocniejszy. Po ugotowaniu także nie trzeba ich wyrzucać – można je dodać do sałatek czy zup.
Także marynatę do mięs można przygotować z liści pora. Wystarczy zmiksować je z oliwą z oliwek, tymiankiem, białym winem, pieprzem oraz kolendrą, by otrzymać fantastyczną w smaku i aromatyczną marynatę np. do mięsa schabowego.
Jaśniejsze liście nadadzą się do zrobienia z nich porowych chipsów. Wystarczy pokroić je w paski, wrzucić do gorącego oleju i smażyć na małym ogniu około 20 minut. Następnie solimy, doprawiamy według smaku. Takie chipsy mogą być ciekawym dodatkiem do wielu serwowanych dań.
Z liści pora można ugotować zupę, wystarczy posiekać je w drobną kostkę, dodać posiekaną cebulę i usmażyć je na maśle. Następnie do garnka dodajemy ziemniaki, doprawiamy całość lubczykiem, natką pietruszki, gałką muszkatołową i mieszamy. Dolewamy bulion i gotujemy około pół godziny. Na koniec blendujemy na gładki krem i posypujemy startym parmezanem.
Dobrym pomysłem jest także ułożenie liści na dnie brytfanki i położenie na niej mięsa do pieczenia. Dzięki temu będzie ono bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Liście można podać razem z daniem (w całości lub posiekane), jako dodatek do potrawy.
Liście z pora można dodawać do wszystkiego, do czego dodajemy białą część. Jeśli są zbyt twarde – wystarczy na chwilę włożyć je do gorącej wody i później pokroić.
Zdj. główne: Mor Shani/unsplash.com