Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Co zrobić z liści pora?

Less waste
Justyna Fiedoruk
Co zrobić z liści pora?

Większość osób wyrzuca liście pora – to błąd. Z powodzeniem można je wykorzystać. Zobacz, jak to zrobić!

Por jest bez wątpienia jednym z popularniejszych warzyw wykorzystywanych w polskiej kuchni. Dodaje się go do surówek, sałatek, zup, sosów – pomysłów jest mnóstwo. Zazwyczaj wykorzystywana jest tylko jego biała część, a ciemne liście są wyrzucane. To błąd, bowiem zawierają mnóstwo cennych witamin, a do tego świetnie smakują.

Liście sprawdzą się też w zupie

Do zupy można użyć nie tylko białej części pora, ale i liści. Mało kto ma świadomość, że dzięki nim wywar będzie miał znacznie bardziej wyrazisty smak, a do tego nabierze odrobiny ostrości. Oczywiście zanim liście trafią do garnka, muszą być dokładnie umyte, bowiem między nimi gromadzi się mnóstwo piasku i innych zanieczyszczeń.

Zamiast szczypiorku

Liście z pora mają wyrazisty, dość ostry smak. Są jednak łagodniejsze od cebuli i mają, zdaniem niektórych, przyjemniejszą woń. Dlatego z powodzeniem mogą zastąpić szczypior. Należy je jedynie drobno posiekać. Jeśli są twarde, dobrym pomysłem jest sparzenie ich gorącą wodą.

Wzmacniają smak

Zielone liście z pora można dodawać do przeróżnych dań i potraw. Wrzucenie ich np. do gotującego się ryżu czy ziemniaków sprawi, że ich smak będzie bardziej intensywny a aromat mocniejszy. Po ugotowaniu także nie trzeba ich wyrzucać – można je dodać do sałatek czy zup.

Marynata do mięs

Także marynatę do mięs można przygotować z liści pora. Wystarczy zmiksować je z oliwą z oliwek, tymiankiem, białym winem, pieprzem oraz kolendrą, by otrzymać fantastyczną w smaku i aromatyczną marynatę np. do mięsa schabowego.

Porowe chipsy

Jaśniejsze liście nadadzą się do zrobienia z nich porowych chipsów. Wystarczy pokroić je w paski, wrzucić do gorącego oleju i smażyć na małym ogniu około 20 minut. Następnie solimy, doprawiamy według smaku. Takie chipsy mogą być ciekawym dodatkiem do wielu serwowanych dań.

Zupa krem

Z liści pora można ugotować zupę, wystarczy posiekać je w drobną kostkę, dodać posiekaną cebulę i usmażyć je na maśle. Następnie do garnka dodajemy ziemniaki, doprawiamy całość lubczykiem, natką pietruszki, gałką muszkatołową i mieszamy. Dolewamy bulion i gotujemy około pół godziny. Na koniec blendujemy na gładki krem i posypujemy startym parmezanem.

Jako „podkładka” pod pieczone mięso

Dobrym pomysłem jest także ułożenie liści na dnie brytfanki i położenie na niej mięsa do pieczenia. Dzięki temu będzie ono bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Liście można podać razem z daniem (w całości lub posiekane), jako dodatek do potrawy.

Liście z pora można dodawać do wszystkiego, do czego dodajemy białą część. Jeśli są zbyt twarde – wystarczy na chwilę włożyć je do gorącej wody i później pokroić.

Zdj. główne: Mor Shani/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać płytki do elewacji domu?
Jak wybrać płytki do elewacji domu?
Zastanawiasz się, które płytki elewacyjne będą idealne dla twojego domu? Dowiedz się, jakie kryteria warto brać pod uwagę przy ich wyborze, aby cieszyć się estetycznym i funkcjonalnym wyglądem elewacji na lata.
Ostatnie wpisy
Środki do prania – wybieramy najlepszy
Środki do prania – wybieramy najlepszy
Jak wybierać naczynia do serwowania kawy?
Jak wybierać naczynia do serwowania kawy?