Nieodzownym elementem dobrze zagospodarowanej kuchni jest przestrzeń, w której przechowujemy zapasy żywności. Do zaaranżowania spiżarni wystarczy nam nawet mała powierzchnia, a z pewnością ułatwi nam funkcjonowanie na co dzień. Jak przygotować spiżarnię, która spełni nasze oczekiwania?
Robienie zakupów na zapas jest częstą praktyką w polskich domach. Jedyny mankament takiego działania jest taki, że produkty spożywcze często nie są przechowywane później w odpowiedni sposób. Wpływa to oczywiście na ich jakość, a smak i zapach pozostawiają wiele do życzenia. W konsekwencji takiego postępowania wyrzucamy zepsute produkty, marnując przy tym jedzenie.
Zaaranżowanie spiżarni nie powinno Ci sprawić większych problemów. W klasycznej spiżarni może się znaleźć miejsce na przetwory, świeże warzywa i owoce oraz produkty sypkie. Zanim jakakolwiek żywność tam się znajdzie, należy zadbać o jej wcześniejsze przygotowanie. Najlepszą temperaturą do przechowywania żywności będzie 10-15 stopni Celsjusza. Dobrym wyborem będzie wydzielenie miejsca na spiżarnie w północnej części domu, w stosunkowo chłodnym miejscu. Jeśli kupujesz dużą ilość warzyw i owoców mrożonych lub masz w zwyczaju poddawać inne produkty obróbce termicznej, zdecyduj się na zakup zamrażarki. Do pomieszczenia nie powinno wpadać światło, jeśli planujesz tam przechowywać produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja czy mleko. Obowiązkowo powierzchnia ma być sucha, gdyż wilgoć wpływa negatywnie na jakość jedzenia.
Przechowywanie przyrządów do sprzątania i żywności w tym samym miejscu niesie ze sobą ryzyko mieszania się zapachów. Żeby zapobiec takim sytuacjom, pomyśl o zakupie pochłaniacza hormonów roślin, który przyspiesza dojrzewanie warzyw i owoców.
Produkty sypkie takie jak mąka, ryż czy kasza należy koniecznie umieścić w naczyniach, które gwarantują nam szczelne zamknięcie. Nie rozpieczętowane opakowanie nie jest problemem, gdyż nie ma do niego dostępu w żadnym miejscu. Problem pojawia się w momencie, kiedy otworzymy produkt i odstawimy go na półkę. Niezabezpieczone opakowanie z łatwo dostępną żywnością jest rajem dla moli spożywczych. Warto zaopatrzyć się w plastikowe pojemniki, które gwarantują nam dokładne zamknięcie i ochronę przed drobnoustrojami.
>> Zobacz też: Co zrobić z resztkami jedzenia?
Regularnie sprawdzaj zawartość szafek i kontroluj w nich czystość. Jeśli zauważyłaś, że kasza się rozsypała, nie zwlekaj z zadbaniem o porządek. Bakterie i pleśnie bardzo szybko zadomowią się w Twojej spiżarni, jeśli nad tym nie zapanujesz.
Chłodne miejsce w spiżarni, będzie odpowiednie dla przechowywania ziemniaków. Nie gromadź ich w zamkniętych workach, do których nie ma dopływu powietrza. Buraki, ziemniaki, czy cebula umieszczona w takim opakowaniu, szybko traci na jakości. Wystarczy drewniana skrzynka, która zapewni dopływ powietrza z każdej strony do Twoich warzyw. Możesz również umieścić skrzynkę w garażu, jeśli taki posiadasz. Najważniejsze jest to, aby było chłodno i promienie słoneczne nie wpadały do pomieszczenia.
Warzywa w puszce takie jak pomidory, groszek, kukurydza możesz śmiało postawić na półce w spiżarni, o ile nie są otwarte. To samo dotyczy konserw, sosów w słoiku lub dań hermetycznie zamkniętych. Po pierwszym otwarciu produkt umieść w lodówce. Na wszystkich opakowaniach masz informację, jak należy przechowywać dany prowiant. Większość z nich potrzebuje jedynie temperatury pokojowej.
Przyprawy czy kawę naturalną umieść w szczelnych słoiczkach, które możesz postawić w kuchni. Takie produkty szybko tracą na jakości, jeśli są otwarte i mają dostęp do powietrza.
Dobra organizacja przestrzeni w spiżarni pomoże Ci podczas przygotowań posiłków. Najważniejsze, by na bieżąco dbać w niej o czystość, a nieświeże produkty usuwać. Jeśli sosy w słoikach, konserwy lub puszki stoją na półce długo, upewnij się, że nie są przeterminowane.