Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie

Slow życie
Marta Kozłowska
Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie

Od wielu lat znany jest wspaniały wpływ picia soku brzozowego na organizm ludzki. Dawniej używano go, aby się orzeźwić oraz by podleczyć zdrowie.  

Dlaczego sok z brzozy jest tak wyjątkowy?

Sok z brzozy zwany również bzowiną w swoim składzie posiada między innymi: 

  • Aminokwasy; 
  • Potas, magnez, cynk, wapń, fosfor, żelazo; 
  • Witaminy z grupy B; 
  • Witaminę C; 
  • Naturalne kwasy roślinne, enzymy, polifenole;

Zastosowanie:  

  • doskonale wspiera przemianę materii; 
  • wzmacnia skórę i włosy – rewelacyjnie sprawdza się jako płukanka do skóry głowy; 
  • wspomaga i przyspiesza gojenie się ran;  
  • regularne picie może pomóc w terapii kamicy nerkowej – działa moczopędnie;  
  • wspomaga odporność całego organizmu;  
  • ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe;  
  • jest pomocny przy leczeniu wrzodów żołądka i problemów układu pokarmowego.  

Bzowina dzięki słodkiemu posmakowi jest jednym ze smaczniejszych napoi leczniczych, który można pić samodzielnie lub z sokami owocowymi. Należy jednak pamiętać, żeby nie poddawać go obróbce termicznej, gdyż może wtedy stracić część swoich drogocennych właściwości.  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Poradnik wyboru idealnego zlewozmywaka do kuchni – zalety i wady różnych materiałów
Poradnik wyboru idealnego zlewozmywaka do kuchni – zalety i wady różnych materiałów
Porozmawiajmy o tym, jak wybrać najlepszy zlewozmywak do swojej kuchni, analizując cechy charakterystyczne i zalety oraz wady poszczególnych materiałów.
Ostatnie wpisy
Jak dbać o przydomowy trawnik?
Jak dbać o przydomowy trawnik?