Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Eleganckie, praktyczne i ekologiczne nakrycie stołu

Minimalistyczny dom/Patenty
Agata Dobosz
Eleganckie, praktyczne i ekologiczne nakrycie stołu

Spędzamy mnóstwo czasu, siedząc przy stole w gronie rodziny oraz przyjaciół i spożywając posiłki. Warto celebrować takie chwile, podkreślając ich znaczenie poprzez staranne przygotowanie stołu. Podpowiadamy, jak stworzyć eleganckie, ale i praktyczne nakrycie w duchu eko.

Spotkania przy stole powinny stanowić rytuał, który integruje członków rodzony i bliskich znajomych. Uroczyste obiady, romantyczne kolacje, późne śniadania – każdy posiłek zasługuje na piękną oprawę, dzięki której rozkoszowywanie się jedzeniem i bliskością ukochanych osób stanie się jeszcze przyjemniejsze. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby nasz stół zawsze prezentował się elegancko, a przy tym był praktyczny. Warto mieć także na uwadze ekologiczne rozwiązania, aby po każdym obiedzie nie wyrzucać sterty papierowych serwetek i plastikowych słomek.

Obrus – solidny fundament

Elegancką podstawę nakrycia stołu powinien stanowić obrus. Wybieraj te wykonane z mocnych, dobrych gatunkowo materiałów, na przykład lnu czy bawełny. Takie tkaniny są o wiele trwalsze, więc posłużą Ci co najmniej kilka lat, i wyglądają bardziej szykownie niż ceraty. Najbardziej uniwersalnym wyborem będzie biały bądź beżowy obrus. Na jego tle pięknie prezentuje się kompozycja z owoców lub kwiatów. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby czasami zdecydować się na nakrycie w intensywnym kolorze, szczególnie latem. Jeśli nie chcesz zakrywać całego stołu materiałem, wybierz bieżnik, który przykryje tylko część blatu.

Zastawa pełna harmonii

Dania podane w estetyczny sposób cieszą oko i sprawiają, że samo jedzenie staje się estetycznym doznaniem. Zadbaj o to, aby mieć przynajmniej jeden pełen komplet naczyń i sztućce ze stali nierdzewnej. Dzięki temu zastawa nie będzie wyglądać chaotycznie. Pasujące do siebie miski, talerze i filiżanki tworzą elegancką, ponadczasową oprawę dla posiłku. Pamiętaj również o prawidłowym układaniu sztućców – widelec kładziemy po lewej stronie talerza, nóż i łyżkę po prawej, a łyżeczki i widelczyki deserowe układamy nad talerzem.

Naturalne i pyszne dekoracje stołu

Naturalne ozdoby dodadzą uroku każdemu nakryciu. Korzystaj z sezonowych owoców i warzyw i układaj z nich kompozycje, którymi ozdobisz środek stołu. Zbieraj także kwiaty i liście. Wiosną wstaw do wazonu żonkile, a latem jak najczęściej i w miarę możliwości przygotowuj bukiet z polnych kwiatów. Jesienią miejsce kwiatów mogą zastąpić zebrane podczas spaceru liście i ozdobne małe dynie. Zimowy stół udekoruj szyszkami i gałązkami świerku, bądź sosny. O każdej porze roku możesz dodać do swojej aranżacji lampiony i świeczki – sprawdzą się również te sztuczne, zwłaszcza gdy w domu są małe dzieci.

Zapomnij o plastiku

Plastik nie ma nic wspólnego z elegancją, dlatego zrezygnuj z plastikowych sztućców, opakowań i pozostałych akcesoriów do serwowania. Bardziej ekologicznym rozwiązaniem jest wybieranie produktów drewnianych, bambusowych, rattanowych i szklanych, które nie tylko wyglądają estetyczniej, lecz także są trwalsze i bardziej ponadczasowe. Ponadto takie naturalne materiały pasują zarówno do aranżacji nowoczesnych, jak i tradycyjnych, rustykalnych. Zrezygnuj również z papierowych serwetek na rzecz materiałowych. Serwetki są praktyczną dekoracją stołu, uzupełniają nakrycie i chronią przed zabrudzeniem się.

zdj. główne: Olia Nayda/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

16 + 5 =

Rekomendowane
Jak wybrać idealną przestrzeń biurową dostosowaną do potrzeb Twojego zespołu?
Jak wybrać idealną przestrzeń biurową dostosowaną do potrzeb Twojego zespołu?
Odkryj, jak dostosować przestrzeń biurową do specyfiki Twojego zespołu, aby wspierać jego efektywność i komfort pracy. Przeczytaj nasze porady i wybierz idealne rozwiązanie dla swojej firmy.
Ostatnie wpisy