Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Eleganckie, praktyczne i ekologiczne nakrycie stołu

Minimalistyczny dom/Patenty
Agata Dobosz
Eleganckie, praktyczne i ekologiczne nakrycie stołu

Spędzamy mnóstwo czasu, siedząc przy stole w gronie rodziny oraz przyjaciół i spożywając posiłki. Warto celebrować takie chwile, podkreślając ich znaczenie poprzez staranne przygotowanie stołu. Podpowiadamy, jak stworzyć eleganckie, ale i praktyczne nakrycie w duchu eko.

Spotkania przy stole powinny stanowić rytuał, który integruje członków rodzony i bliskich znajomych. Uroczyste obiady, romantyczne kolacje, późne śniadania – każdy posiłek zasługuje na piękną oprawę, dzięki której rozkoszowywanie się jedzeniem i bliskością ukochanych osób stanie się jeszcze przyjemniejsze. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby nasz stół zawsze prezentował się elegancko, a przy tym był praktyczny. Warto mieć także na uwadze ekologiczne rozwiązania, aby po każdym obiedzie nie wyrzucać sterty papierowych serwetek i plastikowych słomek.

Obrus – solidny fundament

Elegancką podstawę nakrycia stołu powinien stanowić obrus. Wybieraj te wykonane z mocnych, dobrych gatunkowo materiałów, na przykład lnu czy bawełny. Takie tkaniny są o wiele trwalsze, więc posłużą Ci co najmniej kilka lat, i wyglądają bardziej szykownie niż ceraty. Najbardziej uniwersalnym wyborem będzie biały bądź beżowy obrus. Na jego tle pięknie prezentuje się kompozycja z owoców lub kwiatów. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby czasami zdecydować się na nakrycie w intensywnym kolorze, szczególnie latem. Jeśli nie chcesz zakrywać całego stołu materiałem, wybierz bieżnik, który przykryje tylko część blatu.

Zastawa pełna harmonii

Dania podane w estetyczny sposób cieszą oko i sprawiają, że samo jedzenie staje się estetycznym doznaniem. Zadbaj o to, aby mieć przynajmniej jeden pełen komplet naczyń i sztućce ze stali nierdzewnej. Dzięki temu zastawa nie będzie wyglądać chaotycznie. Pasujące do siebie miski, talerze i filiżanki tworzą elegancką, ponadczasową oprawę dla posiłku. Pamiętaj również o prawidłowym układaniu sztućców – widelec kładziemy po lewej stronie talerza, nóż i łyżkę po prawej, a łyżeczki i widelczyki deserowe układamy nad talerzem.

Naturalne i pyszne dekoracje stołu

Naturalne ozdoby dodadzą uroku każdemu nakryciu. Korzystaj z sezonowych owoców i warzyw i układaj z nich kompozycje, którymi ozdobisz środek stołu. Zbieraj także kwiaty i liście. Wiosną wstaw do wazonu żonkile, a latem jak najczęściej i w miarę możliwości przygotowuj bukiet z polnych kwiatów. Jesienią miejsce kwiatów mogą zastąpić zebrane podczas spaceru liście i ozdobne małe dynie. Zimowy stół udekoruj szyszkami i gałązkami świerku, bądź sosny. O każdej porze roku możesz dodać do swojej aranżacji lampiony i świeczki – sprawdzą się również te sztuczne, zwłaszcza gdy w domu są małe dzieci.

Zapomnij o plastiku

Plastik nie ma nic wspólnego z elegancją, dlatego zrezygnuj z plastikowych sztućców, opakowań i pozostałych akcesoriów do serwowania. Bardziej ekologicznym rozwiązaniem jest wybieranie produktów drewnianych, bambusowych, rattanowych i szklanych, które nie tylko wyglądają estetyczniej, lecz także są trwalsze i bardziej ponadczasowe. Ponadto takie naturalne materiały pasują zarówno do aranżacji nowoczesnych, jak i tradycyjnych, rustykalnych. Zrezygnuj również z papierowych serwetek na rzecz materiałowych. Serwetki są praktyczną dekoracją stołu, uzupełniają nakrycie i chronią przed zabrudzeniem się.

zdj. główne: Olia Nayda/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Dywany tradycyjne — powrót do elegancji i mody sprzed lat
Dywany tradycyjne — powrót do elegancji i mody sprzed lat
Jednym z najnowszych trendów są dywany tradycyjne, jakie niegdyś były nieodłącznym elementem wystroju każdego salonu.
Ostatnie wpisy
Jak dbać o przydomowy trawnik?
Jak dbać o przydomowy trawnik?