Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Coraz więcej mówi się o ograniczaniu emisji dwutlenku węgla, dlatego pellet zyskuje na popularności. Jest jednym z najbardziej ekologicznych paliw stałych. Jednocześnie pellet jest paliwem wysokokalorycznym, które generuje niewiele zanieczyszczeń. Efektywność ogrzewania budynku pelletem w dużej mierze zależy od rodzaju i jakości granulatu.
Podobnie jak w przypadku węgla czy drewna, jakość pelletu ma kluczowe znaczenie w kontekście efektywnego ogrzewania budynku. W pierwszej kolejności należy skupić się na rodzaju pelletu. Wyróżnia się m.in. agropellet (np. ze słomy, z siana, z biomasy) i pellet słonecznikowy (z odpadów ziarna słonecznika). Jednak najpopularniejszy jest granulat drzewny, który powstaje z trocin lub ze zrębków. Pellet drzewny może pochodzić z drzew liściastych lub iglastych.
Pod względem efektywności, lepszym wyborem jest pellet iglasty, choć ważniejsze, by granulat nie zawierał chemicznych dodatków i tzw. piachu (naturalnych zanieczyszczeń w postaci krzemionki). Wartość opałowa (kaloryczność) poszczególnych gatunków drzew jest do siebie bardzo zbliżona:
Długość granulek pelletu to zwykle od 1 do 2 cm, średnica – od 6 do 25 mm. Jednak najczęściej mają one 6 lub 8 mm średnicy. Pod względem kaloryczności, nie ma to jednak żadnego znaczenia. W zależności od wielkości pieca warto stosować pellet:
Pellet dobrej jakości można poznać po certyfikatach. Na opakowaniu należy szukać następujących oznaczeń:
To gwarancja, że granulat ma powtarzalne i ściśle określone parametry. To pellet wytwarzany z czystych trocin, produkowany m.in. przez tartaki oraz inne zakłady przetwarzające lite, surowe drewno. Granulat z certyfikatem nie uszkodzi kotła.
Istnieje także pellet wytwarzany z przetworzonych mebli oraz płyt MDF. Jest on zanieczyszczony farbami, klejami, lakierami i innymi związkami chemicznymi. Jedyną zaletą granulatu wytwarzanego z produktów drewnopochodnych jest niska cena. Jednak używanie gorszej jakości pelletu często prowadzi do pojawienia się problemów. Zawarte w nim związki chloru i siarki mogą uszkodzić kocioł. Na elementach palnika, stalowego płaszcza wodnego, czujnikach i czopuchu może pojawić się korozja. Równie szkodliwe są agropellety i granulat wytworzony z łusek ziaren słonecznika.
Pellet jest paliwem efektywnym i ekologicznym, przynajmniej wśród paliw stałych. Jednak zakup granulatu złej jakości może wygenerować znaczne koszty, związane z koniecznością remontu lub wymiany kotła. Dlatego, wybierając pellet do ogrzewania domu jednorodzinnego, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:
Pellet jest więc praktycznym paliwem stałym, o dobrej efektywności energetycznej, które pozwala przynajmniej częściowo uniezależnić się od paliw kopalnych. Opalanie granulatem jest również komfortowe, a popiół powstający w procesie spalania można wykorzystać jako nawóz mineralny. Najważniejsze, aby wybrać właściwy rodzaj pelletu – drzewny, z czystej tarcicy, niezawierający chemicznych zanieczyszczeń.
Fot.: materiał prasowy Klienta