Nie ma chyba osoby, która nie lubi pić herbaty. W sklepach możemy dostać jej różne rodzaje i kolory. Nie oznacza to jednak różnych gatunków, tylko sposób jej zbierania i suszenia. Każdy rodzaj ma swoje indywidualne właściwości. Najpopularniejsza jest zdecydowanie herbata czarna, ale zauważyć można również rosnąca popularność herbat zielonej i białej. Ta ostatnia nazywana jest cesarzową wśród herbat. Jakie ma właściwości?
Biała herbata wytwarzana jest z młodych liści i pędów krzewu herbacianego zebranych na wczesnym etapie ich wzrostu. Są wtedy nieinwazyjnemu procesowi suszenia. Sprawia to, że ma ona delikatny smak oraz zawiera wiele składników dobrych dla zdrowia.
Herbata ta bogata jest w antyoksydanty. Jej właściwości lecznicze podobne są do herbaty zielonej jednak znacznie silniejsze. Wpływa pozytywnie na procesy przeciwstarzeniowe się komórek naszego ciała. Chroni przed działaniem wolnych rodników. Regularne parzenie białej herbaty pomaga obniżyć ryzyko chorób serca oraz insulinooporności. Minimalizuje ryzyko choroby Parkinsona, Alzheimera, chorób nowotworowych czy osteoporozy. Zawarte w jej składzie kofeina i katechiny wspomagają odchudzanie, wspierając proces spalania tłuszczu.