Idealna kuchnia to taka, która jest funkcjonalna, ale nieprzeładowana różnym sprzętem. Często liczne przedmioty trzymamy w nadziei, że kiedyś się przydadzą, lecz zazwyczaj jest inaczej. Dowiedz się, jakie urządzenia są niezbędne do wyposażenia kuchni.
Kuchnia jest miejscem, w którym spędzamy sporą część dnia. Przygotowanie posiłków dla rodziny i dzieci, pieczenie ciasta czy szykowanie przyjęcia dla gości jest pracochłonne. Warto zadbać o to, by spędzić ten czas w przyjemnym otoczeniu, wokół mądrze zagospodarowanej przestrzeni. Pierwszym krokiem ku odpowiedniemu porządkowaniu kuchni jest świadomość narzędzi, jaka jest potrzebna do pracy.
Wielofunkcyjność narzędzi kuchennych jest kluczem do stworzenia prostej i przyjemnej przestrzeni. Dzięki takim rozwiązaniom zaoszczędzisz miejsce, które na pewno się przyda podczas przygotowywania potraw. Pozbądź się maszyn elektronicznych, z których nie korzystasz, a zabierają cenne miejsce. Zastąp je urządzeniem, które ma wszystkie potrzebne Ci funkcje i zajmuje znacznie mniej blatu kuchennego. Minimalizm to przede wszystkim harmonia. Tak naprawdę nie potrzebujesz wiele sprzętów w kuchni, ważne są te podstawowe. Nie zmienia to faktu, że potrzebujesz dobrych jakościowo produktów.
Podstawowy zestaw, który znajdziemy w każdej kuchni, naczynia do gotowania, czyli garnki o różnej pojemności, oraz pieczenia, np. patelnia. Przydadzą się dwie, jedna większa o średnicy 34 cm, a druga mniejsza o średnicy 20 – 24 cm. Głęboka patelnia idealnie sprawdzi się do przygotowania risotto, leczo, spaghetti lub dań z kuchni azjatyckiej. Najlepsza będzie z grubszym dnem, pokryta dobrej jakości teflonem, zapobiegnie przywieraniu potraw i ich przypalaniu. Zaś płaska patelnia pozwoli Ci na usmażenie naleśników lub krokietów.
Patelnia o mniejszej średnicy to absolutny must have w Twojej kuchni. Mała patelnia pozwoli Ci na szybkie przygotowanie omleta czy jajecznicy. Może Ci służyć do podsmażania cebulki, podczas gdy na drugiej patelni smażysz kotlety.
Nie wolno również zapomnieć o sztućcach, zwłaszcza o dobrych nożach z wygodną rączką. Jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem, nie potrzebujesz całego zestawu profesjonalnych noży. Przyda się na pewno klasyczny nóż, z szerokim ostrzem u podstawy i dużą, wygodną rączką. To takiego będziesz używać najwięcej.
>> Zobacz też: Jak urządzić kuchnię w stylu minimalistycznym?
Oprócz tego zaopatrz się w mniejszy nóż do krojenia warzyw, i obieraczkę. Polecam Ci również nóż z ząbkami do krojenia pieczywa. Odpowiednio ułożone ostrze sprawi, że chrupiąca skórka nie zostanie rozerwana, tylko gładko rozkrojona, zachowując swoją puszystość.