Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak wiele żywności na świecie marnujemy każdego roku – w samej Polsce rocznie wyrzucamy aż 5 milionów ton! Główne przyczyny tego problemu to nieprzemyślane zakupy nadmiernej ilości produktów oraz niepoprawne przechowywanie. Jednak każdy z nas może mieć wpływ na zahamowanie tego zjawiska. Dowiedz się, jak żyć w duchu less waste i poznaj sposoby na zachowanie żywności przez jak najdłuższy czas!
W dzisiejszych czasach każdy z nas posiada w swojej kuchni pojemną lodówkę z zamrażarką, dlatego przechowywanie żywności przez dłuższy czas nie stanowi problemu. Wystarczy trochę wiedzy na temat zasad zachowywania świeżości różnych typów produktów oraz o organizacji przestrzeni na półkach w lodówce. Kiedyś było znacznie trudniej – nasi przodkowie przechowywali żywność w specjalnych ziemiankach, czyli wolnostojących piwnicach.
Przede wszystkim pamiętaj o tym, by zachować w lodówce odpowiednie odstępy między przechowywanymi produktami, by zapewnić im właściwy przepływ powietrza. Warto także wiedzieć, że każda półka służy do przechowywania innych produktów. Najwyżej umieść produkty mleczne, takie jak jogurty i śmietany, a na dole świeże mięsa i ryby. Środkowa część lodówki będzie najlepsza do przechowywania serów, wędlin oraz dań gotowych, a szuflady są przeznaczone do przechowywania owoców i warzyw. Podczas organizacji przestrzeni z pewnością przydadzą się opakowania hermetyczne do przechowywania oraz różne pojemniki na żywność.
Pojemniki hermetyczne to świetny sposób na zachowanie świeżej żywności przez dłuższy czas. Cechują się wyjątkową szczelnością – odcinają dopływ powietrza do wnętrza, a tym samym zachowują ich smak i zapach, a przede wszystkim znacząco spowalniają proces psucia się przechowywanych w nich produktów i chronią je przed wysychaniem lub zawilgoceniem. Ponadto, dzięki nim zapach z intensywnych produktów nie przedostaje się na resztę żywności przechowywanej w lodówce. Ich kolejną zaletą jest znaczne ograniczenie miejsca zajmowanego na półkach lodówki.
Pojemniki hermetyczne sprawdza się również do przechowywania suchej żywności – m.in. makaronów, płatków śniadaniowych oraz mąki. Dzięki przełożeniu produktów z otwartych opakowań do szczelnie zamkniętych pojemników unikniesz w kuchni problemu z molami spożywczymi. Możesz się również zdecydować na worki próżniowe, które dokładnie przylegają do zapakowanych produktów, jeszcze bardziej ograniczając zajętą przestrzeń w lodówce.
Zanim przełożysz zakupioną żywność do pojemników hermetycznych, zadbaj o to, aby odpowiednio ją przygotować. Wszystkie mięsa, ryby, warzywa i owoce umyj i odpowiednio osusz – tylko wtedy w pełni wykorzystasz możliwości tej metody. Po przełożeniu żywności do pojemnika użyj pompki ręcznej lub elektrycznej, by odciągnąć powietrze ze środka. Na rynku znajdziesz pojemniki w różnych rozmiarach i kształtach, dzięki czemu możesz idealnie je dopasować do swoich potrzeb i miejsca w kuchni.
Fot.: materiał prasowy Klienta.