Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Coraz więcej mówi się o ograniczaniu emisji dwutlenku węgla, dlatego pellet zyskuje na popularności. Jest jednym z najbardziej ekologicznych paliw stałych. Jednocześnie pellet jest paliwem wysokokalorycznym, które generuje niewiele zanieczyszczeń. Efektywność ogrzewania budynku pelletem w dużej mierze zależy od rodzaju i jakości granulatu.

Jaki pellet drzewny wybrać – iglasty czy liściasty?

Podobnie jak w przypadku węgla czy drewna, jakość pelletu ma kluczowe znaczenie w kontekście efektywnego ogrzewania budynku. W pierwszej kolejności należy skupić się na rodzaju pelletu. Wyróżnia się m.in. agropellet (np. ze słomy, z siana, z biomasy) i pellet słonecznikowy (z odpadów ziarna słonecznika). Jednak najpopularniejszy jest granulat drzewny, który powstaje z trocin lub ze zrębków. Pellet drzewny może pochodzić z drzew liściastych lub iglastych.

  • Pellet iglasty – jest wydajniejszy, ma lepsze parametry opałowe. W procesie prasowania i granulacji materiał zmienia gęstość. Zawiera związki żywiczne, które mają korzystny wpływ na parametry energetyczne. Pellet z drzew iglastych spala się wolniej i wytwarza przyjemny zapach.
  • Pellet liściasty – alternatywa dla pelletu wytwarzanego z drzew iglastych. Powstaje w procesie kruszenia i zagęszczenia drewna odpadowego.

Pod względem efektywności, lepszym wyborem jest pellet iglasty, choć ważniejsze, by granulat nie zawierał chemicznych dodatków i tzw. piachu (naturalnych zanieczyszczeń w postaci krzemionki). Wartość opałowa (kaloryczność) poszczególnych gatunków drzew jest do siebie bardzo zbliżona:

  • sosna (wartość opałowa/objętość: 1600 kvh/mp; wartość opałowa/masa: 4,4 kvh/kg);
  • buk (2000 kvh/mp; 4,2 kvh/kg);
  • dąb (2100 kvh/mp; 4,1 kvh/kg);
  • brzoza (1900 kvh/mp; 4,2 kvh/kg);
  • olcha (1500 kvh/mp; 4,1 kvh/kg);
  • modrzew (1700 kvh/mp; 4,4 kvh/kg).

Jaka wielkość granulatu – 6 mm czy 8 mm?

Długość granulek pelletu to zwykle od 1 do 2 cm, średnica – od 6 do 25 mm. Jednak najczęściej mają one 6 lub 8 mm średnicy. Pod względem kaloryczności, nie ma to jednak żadnego znaczenia. W zależności od wielkości pieca warto stosować pellet:

  • 6 mm – w mniejszych piecach (np. służących do ogrzewania budynków jednorodzinnych);
  • 8 mm – w większych piecach (np. służących do ogrzewania budynków użyteczności publicznej).

Pellet do domu jednorodzinnego – jaki certyfikat?

Pellet dobrej jakości można poznać po certyfikatach. Na opakowaniu należy szukać następujących oznaczeń:

  • “EN Plus A1” z numerem certyfikatu;
  • “DIN Plus” z numerem certyfikatu.

To gwarancja, że granulat ma powtarzalne i ściśle określone parametry. To pellet wytwarzany z czystych trocin, produkowany m.in. przez tartaki oraz inne zakłady przetwarzające lite, surowe drewno. Granulat z certyfikatem nie uszkodzi kotła.

Istnieje także pellet wytwarzany z przetworzonych mebli oraz płyt MDF. Jest on zanieczyszczony farbami, klejami, lakierami i innymi związkami chemicznymi. Jedyną zaletą granulatu wytwarzanego z produktów drewnopochodnych jest niska cena. Jednak używanie gorszej jakości pelletu często prowadzi do pojawienia się problemów. Zawarte w nim związki chloru i siarki mogą uszkodzić kocioł. Na elementach palnika, stalowego płaszcza wodnego, czujnikach i czopuchu może pojawić się korozja. Równie szkodliwe są agropellety i granulat wytworzony z łusek ziaren słonecznika.

Zakup pelletu do domu – na co zwrócić uwagę?

Pellet jest paliwem efektywnym i ekologicznym, przynajmniej wśród paliw stałych. Jednak zakup granulatu złej jakości może wygenerować znaczne koszty, związane z koniecznością remontu lub wymiany kotła. Dlatego, wybierając pellet do ogrzewania domu jednorodzinnego, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

  • należy wybierać pellet drzewny, który pochodzi z czystej tarcicy (brak sztucznych składników w składzie);
  • na opakowaniach powinny znajdować się certyfikaty jakości z numerem (EN Plus A1 lub DIN Plus);
  • optymalny rozmiar granulatu to do 20 mm długości i 6 mm średnicy;
  • pellet powinien mieć zbitą strukturę i porowatą powierzchnię;
  • maksymalna zawartość wody w pellecie to 10%;
  • dobry pellet dużo waży (powinien tonąć w wodzie i powoli się rozkładać);
  • opakowanie pelletu powinno być zarejestrowane w jednostce certyfikującej (do sprawdzenia na stronie EN Plus);
  • podczas wsypywania do naczynia, pellet wydaje odgłos zbliżony do dzwonienia (by to sprawdzić, można wsypać go np. do szklanki);
  • podczas spalania, wyczuwalny jest wyłącznie zapach drewna (zanieczyszczony pellet będzie wydzielał chemiczną woń).

Pellet jest więc praktycznym paliwem stałym, o dobrej efektywności energetycznej, które pozwala przynajmniej częściowo uniezależnić się od paliw kopalnych. Opalanie granulatem jest również komfortowe, a popiół powstający w procesie spalania można wykorzystać jako nawóz mineralny. Najważniejsze, aby wybrać właściwy rodzaj pelletu – drzewny, z czystej tarcicy, niezawierający chemicznych zanieczyszczeń.

Fot.: materiał prasowy Klienta

Zostaw komentarz

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dot. cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień można dokonać w każdym momencie. Więcej szczegółów na podstronie Polityka prywatności.