Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Na czym polega pasteryzacja? Jak ją wykonać?

Minimalistyczny dom/Patenty
Wiktoria Florek
Na czym polega pasteryzacja? Jak ją wykonać?

Pasteryzacja polega na ogrzewaniu słoika wraz z zawartością w wysokiej temperaturze. Podczas tego procesu giną drobnoustroje, a nakrętka zostaje zassana, dzięki czemu można przechowywać przetwory bardzo długo, niekiedy nawet kilka lat.

Pasteryzację słoików możesz wykonać „na mokro” i „na sucho”. Bez względu na rodzaj pasteryzacji, najpierw dokładnie umyj, wyparz i osusz używane naczynia. Następnie nałóż potrawę, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni pod nakrętką i zakręć słoiki.

W przypadku pasteryzacji „na mokro” przygotuj duży garnek, wyłóż go bawełnianą ścierką i nalej wody. Wstaw słoiki tak, aby nie dotykały się wzajemnie, a nakrętki znajdowały się ok. 2 cm nad wodą. Pamiętaj, że początkowo woda w garnku powinna mięć temperaturę zbliżoną do zawartości słoika. Garnek przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj w zależności od produktu w słoiku od 7 min do 40 min. Następnie wyjmij słoiki z garnka i pozostaw do ostudzenia. Słoiki możesz przechowywać poza lodówką w chłodnym miejscu. 

Pasteryzację możesz przeprowadzić również w piekarniku. Słoiki przygotuj w ten sam sposób, jak w przypadku pasteryzacji „na mokro”, a następnie wstaw je do zimnego piekarnika. Ważne jest, aby słoiki nie dotykały ścianek piekarnika ani siebie wzajemnie. Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Gdy osiągnie już temperaturę, obniż ją do 120 stopni Celsjusza i pasteryzuj ok. 30 min. Pamiętaj, że weki nie nadają się do tego rodzaju pasteryzacji, ponieważ gumki mogłyby zostać uszkodzone przez wysoką temperaturę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*