Informacje znajdujące się na etykietach produktów spożywczych dla wielu z nas brzmią tak zagadkowo, że nie zawracamy sobie nimi głowy. Tymczasem warto poświęcić chwilę na naukę ich odczytywania, by świadomie robić zakupy.
Dzieci chciałyby jeść oczami – zwracają uwagę przede wszystkim na opakowane w kolorowe pudełka produkty słodkie lub słone. Często są one bardzo przetworzone i nie mają żadnej wartości odżywczej. Dieta maluchów powinna być zbilansowana i dopasowana do wieku, musi też uwzględniać ewentualne alergie pokarmowe, na które dzieci cierpią znacznie częściej niż dorośli. Dzięki prawidłowemu odżywianiu nasze pociechy będą zdrowo się rozwijać i to warto uznać za najmocniejszy argument przemawiający za uważnym zapoznawaniem się ze składem produktów spożywczych.
Czytanie etykiet może wydawać się skomplikowanym zadaniem, ale wystarczy zapamiętać kilka podstawowych zasad, aby świadomie wybierać i kupować.
Dla porządku przypomnijmy, że należy kupować produkty tylko zdatne do spożycia, a więc nieprzeterminowane. Na etykietach możemy spotkać się z dwoma określeniami:
Jeżeli masz już pewność, że produkt, po który sięgnąłeś, ma ważną datę przydatności, zapoznaj się z pozostałymi informacjami.
Im krótszy, tym lepszy. Warto zapamiętać, że składniki wykorzystane do wyrobu produktu są podawane w kolejności malejącej, co oznacza, że na początku składu znajdują się substancje, których procentowo jest najwięcej.
Zrezygnuj z produktów, w których składzie widzisz nieznane i tajemniczo brzmiące substancje. Nie wybieraj też tych z dużą ilości soli i cukru, przy czym pamiętaj, że cukier może kryć się pod innymi nazwami, na przykład: glukoza, melasa, fruktoza, maltodekstryna, maltoza, mannitol, sorbitol, syrop glukozowo-fruktozowy.
Zwracaj również uwagę, czy w składzie nie występuje zbyt wiele dodatków z symbolem „E”. Choć te substancje są dodawane do żywności w bezpiecznych ilościach, to u niektórych osób, szczególnie dzieci, mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Producenci żywności muszą umieszczać na etykietach ostrzeżenie o alergenach pokarmowych, takich jak orzechy, jajka, mleko itd. Jeśli Twoje dziecko ma na coś uczulenie, zawsze uważnie szukaj tych informacji, by nie zaszkodzić zdrowiu pociechy.
Po zapoznaniu się ze składem sprawdzaj także tabelę z wartością odżywczą, by wiedzieć, ile dany produkt ma kalorii i składników odżywczych. Dla dzieci wybieraj produkty z niską zawartością cukru, soli i tłuszczów, a wysoką – białka, witamin, błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych.
Zdj. główne: Tamara Malaniy/unsplash.com