Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Gotuj w wolnowarze – zdrowo i pysznie

Minimalistyczny dom/Patenty
Anna Dobrut
Gotuj w wolnowarze – zdrowo i pysznie

Wielu jutuberów z kanałów kulinarnych oszalało na punkcie wolnowarów. Są idealnym produktem dla osób ceniących sobie slow life oraz filozofię zero waste. W jednym urządzeniu przygotujesz wiele ciekawych i smacznych potraw dla całej rodziny. Sprawdź, na czym polega fenomen wolnowarów.

Czym jest wolnowar?

Wolnowar, inaczej „slow cooker” to garnek wolno gotujący, który jest urządzeniem elektrycznym. Możesz użyć go do przygotowywania potraw, które najczęściej gotujesz na kuchence lub w piekarniku. Urządzenie to jest odpowiednie do gotowania potraw przez wiele godzin, ponieważ może przez długi czas utrzymywać temperaturę 80 stopni. Przyrządzisz z jego pomocą wszystkie te dania, które są gotowane na wolnym ogniu:

  • bigos,
  • rosół,
  • potrawki mięsne i warzywne,
  • leczo,
  • potrawki,
  • dżemy,
  • gołąbki,
  • przetwory warzywne do słoików,
  • wywary, które można później używać jako domowe kostki rosołowe.

Wybór potraw jest bardzo duży, dzięki czemu w jednym urządzeniu przyrządzisz obiad dla wszystkich domowników. Co ważne, slow cooker pozwala zachować większość witamin oraz składników mineralnych, które znikają podczas tradycyjnego gotowania na gazie. Dzieje się tak, ponieważ trudno jest, nawet na kuchence elektrycznej, ustawić odpowiednią temperaturę grzania. Zbyt wysoka temperatura zabija cenne witaminy. W wolonowarze natomiast stała temperatura jest utrzymywana przez cały czas gotowania, dzięki temu twoje dania będą miały znacznie większą wartość odżywczą. To bardzo istotne, zwłaszcza jeśli masz małe dzieci.

Jak działa wolnowar i jakie ma zalety?

Elektryczny garnek wolnogotujący powoli i równomiernie podgrzewa wszystkie składniki włożone do misy, aż zostanie osiągnięta optymalna temperatura. Na panelu sterowania są umieszczone dwa tryby pracy – low i high. Określają maksymalną temperaturę, jaką osiąga urządzenie w trakcie gotowania. Trzecią funkcją jest podtrzymywanie ciepłoty potrawy, dzięki czemu nie będziesz mieć potrzeby podgrzewania obiadu na kuchence gazowej lub elektrycznej.

Pod misą, do której dodajemy składniki, znajduje się grzałka oraz miernik temperatury. Grzanie wyłącza się automatycznie w momencie, kiedy potrawa w środku misy gotuje się w temperaturze ok. 80 stopni. Nad misą jest umieszczona pokrywa, która szczelnie ją zamyka. Dzięki temu w środku misy tworzy się obieg zamknięty temperatury, więc nie musisz się obawiać, że potrawa wykipi, czy zacznie się spalać od dołu. To idealne rozwiązanie w przypadku długo gotujących się potraw, ponieważ nie musisz do nich zaglądać, mieszać ich, czy dolewać wody.

>> Jak zrobić domowy środek do czyszczenia kuchni?

Wolnowar jest bardzo oszczędnym sposobem na gotowanie np. zup, czy bigosu. Zużywa znacznie mniej energii elektrycznej w porównaniu z piekarnikiem elektrycznym. Co ważne, potrawy gotowane w wolnowarze są odpowiednie dla osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego oraz tych, którzy mają wysoki poziom cholesterolu. Możesz gotować wybrane przez siebie dania bez dodatku tłuszczu! Dzięki metalowej misie jest łatwy do czyszczenia, potrawy nie przywierają i nie wymagają dodawania do nich oleju czy masła. Są soczyste i aromatyczne, ponieważ długie gotowanie wydobywa z nich cały smak.

Gotowanie w wolnowarze jest proste, a wraz z urządzeniem otrzymujemy również przepisy na popularne dania. Potraw nie musisz pilnować – wystarczy umieścić wszystkie składniki w misie, a obiad zrobi się praktycznie sam. Co ważne, wolnowar działa na prąd elektryczny, więc jest idealny do niewielkiej kuchni, w której nie ma miejsca na kuchenkę z piekarnikiem. Można również zabierać go ze sobą w podróż. Urządzenie jest ciche, a misę można myć w zmywarce.

Na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Wolnowary składają się z elektrycznej obudowy grzewczej, wyposażonej w pokrętło lub elektroniczny panel sterowania. Jest w nim również wbudowany timer, przy pomocy którego ustawisz czas gotowania się dania. Urządzenie automatycznie wyłączy się po skończonej pracy. Bardzo ważna jest misa – element wyjmowany z obudowy, którą można myć pod bieżącą wodą i w zmywarkach. Wiele wolnowarów wyposażono w misę, którą można używać na kuchence lub w piekarniku. To ważna funkcja, ponieważ niektóre potrawy możesz po gotowaniu zapiec w piekarniku, nadając im chrupkości. Misę warto wybierać ze szklaną pokrywą z nienagrzewającym się uchwytem, dzięki czemu łatwiej sprawdzisz gotujące się danie, bez potrzeby zdejmowania pokrywy.

Wśród wolnowarów można wyróżnić modele z pokrętłem mechanicznym lub panelem cyfrowym. Dobrej jakości wolnowar możesz dostać już za 200 zł, ale te bardziej profesjonalne urządzenia, z większą ilością funkcji są dostępne od 900 zł.

Podczas kupowania wolnowaru zwróć uwagę na:

  • łatwość ustawiania temperatury, dostosowanej do rodzaju dania,
  • precyzyjność urządzenia,
  • czytelność panelu sterowania,
  • wielkość misy – dla czteroosobowej rodziny misa powinna mieć minimalną pojemność 4-5 litrów,
  • dostępne tryby pracy – high, low oraz tryb podgrzewania dania,
  • rodzaj misy – dobrej jakości misa jest wykonana ze stali nierdzewnej, ale często również możesz spotkać wolnowary z misą kamionkową lub ceramiczną, z nieprzywierającą powłoką, misa kamionkowa będzie odpowiednia również do pieczenia potraw w piekarniku, można w niej również podsmażyć wcześniej potrawę, przed gotowaniem.

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać sklep elektryczny?
Jak wybrać sklep elektryczny?
Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. Gotowi na garść praktycznych wskazówek? Zaczynamy! 
Ostatnie wpisy
Jak dbać o przydomowy trawnik?
Jak dbać o przydomowy trawnik?