Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Co ma wpływ na smak kawy?

Slow życie
Redaktor Blue Whale Press
Co ma wpływ na smak kawy?

Artykuł sponsorowany

Kawa to jedna z najpopularniejszych używek na całym świecie. W formie owoców będących ziarnami kawowca znana jest jeszcze z czasów przed narodzinami Jezusa Chrystusa, a od XVI wieku ludzie mogą się nią raczyć w formie napoju. Co jednak wpływa na smak kawy?

Krótka historia kawy

Kawa ma naprawdę bogatą historię. Sama roślina, z której zbiera się ziarna potrzebne do zaparzenia napoju, czyli kawowiec wywodzi się z Afryki. Obecnie dostępne informacje mówią o tym, że owoce kawowca były wykorzystywane już w I tysiącleciu przed naszą erą na terenie Etiopii. Wtedy jednak był to posiłek. Ziarna kawowca zbierano z naturalnie rosnących roślin, a następnie gotowano wraz z masłem i solą. 

Powstanie napoju, który jest jedną z najpopularniejszych używek, zawdzięczamy z kolei ludom arabskim. Kupcy z Półwyspu Arabskiego przywieźli bowiem ziarna kawy do Jemenu w XIII wieku. Właśnie w tym kraju po raz pierwszy rozpoczęto parzenie kawy, która na początku wcale nie była popularna, a wręcz zakazywano jej picia. 

Kawa bardzo szybko podbiła jednak serca świata arabskiego i pierwsze kawiarnie otwierano na terenie Półwyspu Arabskiego, a nawet Imperium Osmańskiego. W Europie kultura picia kawy jest nieco młodsza. Kawa trafiła pod koniec XVI wieku, a pierwszą kawiarnię otworzono dopiero w 1650 roku. Kawiarnie rozpowszechniły się na dobre pod koniec wieku XVII. 

Przez lata szukano wielu sposobów na robienie jak najlepszej kawy. Dzięki temu dziś plantacje kawy znajdziemy w wielu miejscach na świecie, a wypalaniem ziaren tak, by osiągnąć pożądane walory smakowe, zajmuje się wielu specjalistów. 

Smak kawy — od czego zależy?

Smak kawy zależy od wielu rzeczy. Najważniejsze są tu jednak ziarna, które mieli się, by przygotować ten napój. Podstawowa kwestia to gatunek rośliny kawowca. Na świecie znajdziemy dwa. Arabicę oraz Robustę. Arabica jest droższa i uznawana za lepszą pod względem smaku. Robusta z kolei zawiera więcej kofeiny. 

Kolejny element wpływający na smak kawy dotyczy tego, co z ziarnami zrobiono po ich zebraniu, czyli stopnia wypalenia. Aby można było zaparzyć kawę, ziarna muszą być bowiem wypalone w specjalnej maszynie pod bardzo wysoką temperaturą. Spotkamy tu kawy jasne, średnie i ciemno palone. Te pierwszy mają dość lekki i przyjemny smak, a także są dość mocno kwaskowate. W wypadku lekko palonych ziaren spory wpływ na smak ma także to, gdzie były uprawiane. 

Kawy średnio palone są dość dobrym wyborem dla osób, które nie lubią skrajności. Mają raczej wyważony smak zawierający typowe i delikatne nuty smakowe. Często są to na przykład nuty orzechów, czy też czekolady. Zdarzają się jednak akcenty pikantne. 

Kawy ciemno palone są już bardzo intensywne i często uwielbiane przez miłośników mocnej i bardzo intensywnej w smaku kawy. Mocne palenie sprawia jednak, że ziarna oferują znacznie mniej unikalnych dla rejonu plantacji nut smakowych. Nadrabiają to sporą intensywnością, aromatem i mocnymi nutami dymu oraz ciemnej czekolady, które mają naprawdę wielu zwolenników. 
Bardzo duże znaczenie ma też, to kiedy kawa była palona. Kawa ziarnista świeżo palona może zaoferować lepsze doznania smakowe, gdyż ziarna nie zdążyły nasiąknąć wodą przed zaparzeniem.

Fot.: Burst/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*