Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Żywność ekologiczna – fakty i mity

Slow życie
Karina Strzelińska
Żywność ekologiczna – fakty i mity

Żywność ekologiczna jest dziś bardzo popularna. Niestety, wraz z jej promocją promowanych jest również wiele szkodliwych mitów. Warto więc przyjrzeć się dokładnie rozpowszechnianym na ten temat informacjom i zweryfikować ich wiarygodność. 

Czym jest żywność ekologiczna?

Ekologiczna żywność, którą możemy zakupić coraz częściej w wielu marketach, charakteryzuje się bardzo wysoką jakością, bogactwem właściwości odżywczych i specyficzną jej uprawą prowadzoną zgodnie z systemem gospodarstwa ekologicznego. Są to produkty w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia, mają mnóstwo witamin i minerałów. Ich produkcja i uprawa nie jest w żaden sposób stymulowana chemicznymi substancjami. Eko jedzenie z pewnością będzie więc smakowało i wyglądało naturalnie.

Wady i zalety eko żywności

Niekwestionowaną zaletą eko żywności jest to, że nie jest ona w żaden sposób zmodyfikowana, przetworzona i ulepszona za pomocą chemicznych substancji. Co ważne, ma to bardzo duży wpływ na jej walory smakowe. Przy produkcji eko produktów zawsze zachowane są normy, które zapewniają uprawę nieingerującą w środowisko naturalne. Jedną z podstawowych wad produktów z etykietą eko jest ich cena. Wiele osób z pewnością dostrzega, że w marketach towar ekologiczny jest droższy. Za wadę eko żywności wiele osób może też uznać jej często nieatrakcyjny wygląd. Jest to jednak kwestia podejścia i świadomości, że natura nigdy nie jest idealna. 

Fakty i mity

Wokół żywności ekologicznej krąży wiele mitów, z którymi postaramy się rozprawić w tym artykule raz na zawsze. 

  1. MIT – Ograniczona dostępność żywności ekologicznej  

Żywność ekologiczna niegdyś była naprawdę bardzo trudno dostępna – to fakt. Na dzień dzisiejszy jednak ta kwestia uległa gwałtownej zmianie. Produkty eko otrzymamy nie tylko w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością. Dziś każdy market oferuje nam pełen katalog produktów ekologicznych. Prawdopodobnie jest to wynik popularności idei życia zgodnego z trendami ekologicznymi. 

  1. FAKT – Żywność ekologiczna jest bardzo zdrowa

Kwestie większych właściwości odżywczych żywności ekologicznej w porównaniu ze standardową są bezdyskusyjne. Żywność ekologiczna produkowana jest bez ulepszaczy, konserwantów, modyfikowania i innych zabiegów. Uprawa tego typu żywności jest sporym wyzwaniem dla rolników. Muszą oni zrezygnować z użycia nawozów i substancji zabezpieczających ich uprawy przed szkodnikami. Dzięki temu jednak ekologiczne produkty są w pełni bezpieczne dla naszego organizmu – mają właściwości odżywcze, które są źródłem wielu drogocennych składników odżywczych. 

  1. MIT – Etykiety “eko” i “bio” informują nas o tym, że produkt jest ekologiczny 

Etykiety są źródłem informacji o produkcie. Niestety, producenci świadomie wykorzystują zaufanie ludzi do konkretnych oznaczeń, z którymi są zaznajomieni. Wiele produktów, które oznaczone są jako “eko” i “bio” wcale nimi nie jest. By upewnić się, że kupowany przez nas produkt był uprawiany zgodnie z wymogami żywności ekologicznej, należy – po pierwsze, przeczytać całą etykietę oraz zweryfikować numer, który znajduje się pod zielonym listkiem, czyli symbolem zdrowej żywności. 

  1. MIT – Żywność ekologiczna to owoce i warzywa

Absolutnie nie jest to prawda. Żywność ekologiczna to wszystkie owoce, warzywa, ale też i zboża lub jajka, mleko i mięso. Są to wszystkie produkty, które produkowane są zgodnie z wymogami ekologicznego rolnictwa. 

  1. FAKT – Żywność eko smakuje inaczej

Jest to prawdą. Inny smak związany jest jednak z tym, że te produkty są po prostu całkowicie naturalne. Jest to ich niekwestionowana zaleta, więc te odmienne od standardowych walory smakowe nie powinny w żaden sposób odstraszać od spożycia żywności ekologicznej. 

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*