Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Szczaw w ogrodzie warzywnym – czy warto?

W ogrodzie
Tekst sponsorowany
Szczaw w ogrodzie warzywnym – czy warto?

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Posadzenie nasion szczawiu w przydomowym ogrodzie to dobry pomysł, gdy jesteśmy amatorami zupy szczawiowej i nie tylko. Szczaw posiada wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką. Co powinniśmy wiedzieć przed posadzeniem tej rośliny? Jak wygląda uprawa szczawiu?

Kilka podstawowych informacji o szczawiu

Szczaw to nazwa nawet 200 gatunków jednorocznych i dwuletnich roślin wchodzących w skład rodziny rdestowatych. Można go obecnie spotkać na całym świecie, a w szczególności w krajach o klimacie umiarkowanym. W naturalnych warunkach możemy spotkać szczaw nad brzegami stawów, rzek, a także na łąkach. W Polsce popularny jest między innymi szczaw zwyczajny Belwilski będący wieloletnią rośliną osiągającą do 100 centymetrów wysokości. Roślina posiada duże liście o jajowato-podługowatym kształcie, mięsisty, palowy i długi korzeń, a także kwiaty męskie i żeńskie. Okres kwitnienia szczawiu rozpoczyna się w czerwcu i trwa do lipca. Nasiona Szczawiu rozsiewane są przez wiatr. Szczaw znajduje zastosowanie w kuchni, gdzie dodaje się go między innymi do zup, sałatek i sosów. Wykorzystuje się go również w lecznictwie – posiada między innymi właściwości przyspieszające gojenie się ran.

Jakie wartości odżywcze posiada szczaw?

Zaletą szczawiu jest zawartość składników odżywczych. Za jego intensywny zielony kolor odpowiada chlorofil. Roślina zawiera sporo błonnika, garbniki, witaminę A, beta-karoten, potas, wapń, witaminę C, duże ilości przeciwutleniaczy, związki fenolowe, flawonoidy.

Należy zdawać sobie sprawę, że w szczawiu zawarty jest też kwas szczawiowy będący substancją antyodżywczą. Ze względu na jego zawartość konieczne jest spożywanie szczawiu z umiarem.

Jak szczaw wpływa na nasze zdrowie?

Szczaw spożywany w umiarkowanych ilościach może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zawartości chlorofilu roślina pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Błonnik reguluje pracę jelit, pomaga w usuwaniu toksycznych substancji, wspomaga również odchudzanie (między innymi dlatego, że zapewnia uczucie sytości).

Spożywanie szczawiu to dobry sposób na wsparcie układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego. Roślina jest też bogata w karotenoidy i witaminę A, dzięki czemu wpływa ochronnie na nasze oczy.

Uprawa szczawiu krok po kroku

Szczaw rośnie dziko w wielu regionach Polski. Niektórzy zbierają go na łąkach. Problem z dziko rosnącym szczawiem jest taki, że nie mamy pewności czy nie jest on zanieczyszczony metalami ciężkimi i innymi toksycznymi substancjami, które mogłyby być zagrożeniem dla naszego zdrowia. Jeżeli chcemy mieć pewność, że spożywamy szczaw wysokiej jakości, warto jest posadzić go samodzielnie, najlepiej z nasion pozyskiwanych z kontrolowanych, ekologicznych upraw. 

Decydując się na posadzenie nasion szczawiu w swoim ogrodzie musimy być świadomi, że roślina ta ma tendencję do intensywnego rozrastania się (jej nasiona rozsiewane są przez wiatr).

Odpowiedni czas na wysiew nasion szczawiu to przełom marca i kwietnia. Zaleca się przesadzanie rośliny co 4 lata, gdyż z czasem rośnie ona mniej intensywnie niż na początku.

Uprawa szczawiu jest prosta – nie będą mieć z nią problemów nawet początkujący ogrodnicy. Jego wielką zaletą jest znaczna odporność na choroby roślin i szkodniki.

Szczaw dobrze czuje się na stanowiskach słonecznych, jednak będzie rósł także w cieniu. Idealna gleba dla tej rośliny jest wilgotna, żyzna (idealnie gdyby zawierała większe ilości żelaza), przepuszczalna i lekka.

Zabiegi pielęgnacyjne, o których należy pamiętać to odchwaszczanie, nawożenie, a także usuwanie kwiatostanów (ich swobodny wzrost powoduje twardnienie liści).

Fot.: materiał prasowy Klienta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*