Mango to egzotyczny owoc. Prawie połowa światowych upraw znajduje się w Indiach, ale możemy go wyhodować w warunkach domowych! Sprawdź jak!
Mango to owoc pozyskiwany z mangowca, uprawia się go już od kilku tysięcy lat. Drzewa tego typu żyją kilkaset lat, wyrastając na wysokość nawet 40 metrów! Oprócz tego, że mango można spożywać w surowej postaci, chętnie wykorzystywane są do produkcji dżemów, soków czy konfitur do ciast.
Czym się charakteryzuje owoc mango i kiedy rozpocząć hodowlę?
Najlepszym rozwiązaniem jest uprawa mango w okresie wiosennym. Noce stają się coraz krótsze, co powoduje dłuższy czas z wyższą temperaturą w ciągu dnia. Takie warunki sprzyjają szybszemu wzrostowi rośliny oraz zapewniają odpowiednią ilość promieni słonecznych.
>> Zobacz też: Jakie zioła hodować w domu?
Owoce tego drzewa są przede wszystkim dość płaskie i długie. Oprócz tego należy usunąć przed jedzeniem twardą skórę, by dostać się do mięsistego wnętrza. Skórka może przybierać różne kolory – od zielonego, różowego i czerwonego po fioletowy i żółty. A najlepszym momentem na zbiór jest ten, w którym skóra robi się jaśniejsza.
Jak wyhodować mango z pestki?
- Mango jest owocem łatwo dostępnym w sklepach spożywczych oraz warzywniakach. By posadzić pestkę, wybierz najpierw dojrzały owoc.
- Rozetnij owoc na pół jak awokado, tak by nie uszkodzić pestki. Użyj naostrzonego noża do usunięcia wnętrza. Śmiało użyj mango do potrawy lub zjedz na surowo.
- Pestkę natnij wzdłuż błony i precyzyjnie wyjmij nasiono.
- Kiedy uda Ci się wyjąć nasiono z błony, postaraj się znaleźć zielonkawą część, która jest nierozwiniętym korzeniem.
- Pozbaw nasiono brązowej warstwy ochronnej. W przeciwnym razie Twoje przyszłe mango może szybko spleśnieć.
- Do kolejnego kroku potrzebujesz specjalnego pumeksu ogrodniczego, za pomocą którego przygotujesz drenaż. Połącz ziemię z podłożem do roślin. Ta czynność zapewni swobodniejszy przepływ korzeni do każdej warstwy. Mango posiada delikatne korzenie, dla których najlepszym podłożem jest to lekko wilgotne.
- Umieść mango zieloną częścią w stronę gruntu, delikatnie ubijając miejsce dookoła nasiona.
- Ziemię zawartą w doniczce potraktuj przegotowaną wodą w takiej ilości, by grunt był wilgotny, nie mokry.
- Doniczkę zabezpiecz foliową torebką. Przy tym zwróć uwagę, by zapewnić dopływ powietrza poprzez stworzenie kilku dziur wykałaczką. Przenieś donicę w ciepłe miejsce i oczekuj do 14 dni na pojawienie się rośliny.
- Mango wzrasta bardzo powoli, więc musisz uzbroić się w cierpliwość. Kiedy drzewko osiągnie ponad 15 cm, możesz zrezygnować z plastikowej folii. Grunt, w którym znajduje się roślina, powinien być wilgotny, nie przelany. To bardzo ważne, by woda była przegotowana i miała temperaturę około 22 stopni. Użycie wody kranowej może przyczynić się do zmiany pH podłoża i słabszego wzrostu nasiona.
Nawozu użyj dopiero po upływie 8 tygodni od dnia sadzenia. Duża wilgotność powietrza i naturalny nawóz sprzyjają szybkiemu wzrostowi. Używaj tylko nawozów organicznych i nie przesadź z ich ilością. Dbaj o to, by na podstawce znajdowała się woda i regularnie ją dolewaj. Pilnuj, by liści nie traktować wodą, gdyż mogą się marszczyć i zgnić.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik