Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Domowa żywność – co warto robić samodzielnie?

Slow życie
Marta Kozłowska
Domowa żywność – co warto robić samodzielnie?

W pędzie życia często zapominamy o właściwym odżywianiu, a także o wartościowej, domowej żywności. Warto się jednak zastanowić, jakie produkty możemy zrobić samodzielnie i co dzięki temu zyskamy. Domowa żywność wykonana przez nas własnoręcznie ma jedną podstawową zaletę – wiemy, co się w niej znajduje. Rezygnujemy z wszelkich konserwantów i polepszaczy, które mają zły wpływ na nasz organizm. 

Po pierwsze – miej plan

Nie musisz od razu zaprzestać kupowania gotowych produktów czy półproduktów w sklepach. Zastanów się, z czego możesz zrezygnować, na jakich produktach najbardziej zależy Ci, by były smaczne, zdrowe i domowe, a następnie poszukaj dobrych i sprawdzonych przepisów. Produktami, które łatwo zrobić samodzielnie, są między innymi: ciasta, pieczywo, wędliny, sosy, dżemy, soki czy makarony. 

link

Zalety domowej produkcji żywności

Zdrowe

Przede wszystkim produkty, które wykonasz własnoręcznie, będą wyróżniać się wysoką jakością i pewnymi składami. To Ty decydujesz, jakim przepisem się posłużysz i czego do niego użyjesz. To także doskonałe ćwiczenie i zabawa, która podniesie Twoje umiejętności kulinarne – w końcu praktyka czyni mistrza.

W sieci czy na YouTubie znajdziemy wiele ciekawych receptur i porad. Oczywiście do produkcji najlepsze będą zdrowe i ekologiczne składniki bogate w witaminy i minerały. Pozwoli to na zmniejszenie ilości lub zupełne wyeliminowanie niezdrowych elementów takich jak barwniki i konserwanty, które sprawiają, że gotowe, kupione w sklepach jedzenie jest może i ładniejsze, ale niestety mniej zdrowe.

Ponadto samodzielne przygotowywanie żywności doskonale sprawdza się, kiedy Ty lub któryś z domowników cierpicie na alergie pokarmowe na składniki popularne czasem w gotowych daniach. Gotowanie w domu pozwala również wybrać zdrowsze metody obróbki termicznej, takie jak na przykład gotowanie na parze, które pozwala wyeliminować tłuszcz, a nie pozbawia warzyw czy mięsa wartości odżywczych.

Oszczędne

Kolejnym powodem, dla którego warto zająć się przygotowywaniem żywności samodzielnie, jest wygenerowanie dodatkowych oszczędności. Bardzo często zdarza się, że gotowe produkty są znacznie droższe niż składniki do ich samodzielnego wykonania. To opłacalny sposób, zwłaszcza jeśli mamy swój własny ogród lub działkę z warzywami i owocami.

Domowe pesto, przecier pomidorowy, passata czy przyprawa do zupy przygotowana z suszonych warzyw pozwolą nam w sprytny sposób zaoszczędzić kilka dodatkowych złotych w miesiącu, co w skali roku stworzy całkiem dużą sumę, którą możemy przeznaczyć na przykład na wakacje. 

Zawsze świeże

Kiedy własnoręcznie upieczesz bułki lub chleb, to nie dość, że masz jakościowo znacznie lepszy produkt – jego smak i zapach zupełnie różnią się od tych kupionych w piekarni – to jeszcze domowy chleb dłużej utrzymuje świeżość. Jego wypieczenie nie zajmuje dużo czasu, tak samo jak upieczenie bułek. 

Lato w słoiku

Domowa żywność bez przetworów po prostu nie istnieje. Nie ma nic lepszego niż w zimowy ranek wyciągnąć własnoręcznie zrobiony dżem, marmoladę czy sok, a na świąteczny obiad z rodziną słoik korniszonów czy grzybków w occie. Gwarantujemy również, że wywoła to lepsze wrażenia na gościach i domownikach niż produkty ze sklepowej półki. 

Zdj. główne: Jason Briscoe/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*