Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Ten, kto ma swoją domową spiżarnię, wie, jak wygodną i praktyczną jest opcją. Wszystkie zapasy produktów spożywczych, przetwory oraz rzadziej używane sprzęty kuchenne mają tu swoje miejsce, a my w każdej chwili możemy z nich skorzystać. Aby było to jeszcze wygodniejsze, warto pomyśleć o jej odpowiedniej organizacji i wyposażeniu. Co powinno się tu znaleźć oraz o czym nie wolno nam zapomnieć? 

Urządzanie spiżarni – podstawowe zasady

Zanim zaczniemy urządzać domową spiżarnię, musimy we właściwy sposób przygotować samo pomieszczenie, w którym ma się znaleźć. Wnętrze to musi spełniać warunki umożliwiające przechowywanie żywności. Sam wybór pomieszczenia powinien być podyktowany naszą wygodą i pragmatyzmem. Najlepiej w tym celu sprawdzą się wnętrza od strony północnej, bez dostępu do światła dziennego. W spiżarni powinny panować odpowiedni mikroklimat oraz chłód zapewniający produktom spożywczym odpowiednie warunki. Kluczowa będzie również odpowiednia wentylacja, która zapewni właściwą wilgotność. Istotna jest także temperatura. Pamiętaj, że w spiżarce nie ma konieczności montowania ogrzewania. Optymalną temperaturą w tym pomieszczeniu powinno być 10–15 stopni Celsjusza. 

Spiżarka nie musi być duża. Wystarczą już 2 metry kwadratowe. Ważne jednak, by była ustawna oraz by bez problemu zmieściły się do niej regały i półki. 

Wyposażenie spiżarni

Półki i regały

Najwygodniejsze będzie przechowywanie przedmiotów i jedzenia na umieszczonych w spiżarni regałach bądź półkach. Mogą być wykonane z drewna, plastiku bądź metalu. Ważne, by były wykonane z materiałów odpornych na działanie wilgoci oraz prostych w utrzymaniu czystości. Drewno powinno być odpowiednio polakierowane, zaś metal pomalowany farbą chroniącą przed rdzą. 

Kosze, pojemniki, skrzynki

Do przechowywania owoców, warzyw czy innych produktów spożywczych doskonale sprawdzą się różnego rodzaju kosze, koszyki i pojemniki. Możemy przechowywać w nich na przykład ziemniaki, cebulę czy jabłka. Jeśli zapewnimy im odpowiednią cyrkulację powietrza, ochronimy je przed przedwczesnym gniciem. Pięknie będą się prezentowały w szczególności pojemniki wykonane z materiałów naturalnych, takich jak wiklina. 

Do przechowywania owoców możesz użyć również skrzynek, zarówno plastikowych, jak i drewnianych. Oczywiście, jeśli nie wystarczy Ci na to miejsca lub zwyczajnie wolisz przechowywać je w workach, proszę bardzo. Pamiętaj jednak, by zapewnić im odpowiednią wentylację.

Słoje i słoiki

Chyba nikt jeszcze nie wymyślił lepszego i praktyczniejszego sposobu przechowywania przetworów niż ich wekowanie, czyli umieszczanie w słoikach. Słoje zarówno te większe, jak i te mniejsze z pewnością powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Przydatne mogą się również okazać gliniane i ceramiczne słoje czy garnki.

Mamy świadomość, że przeglądanie Instagrama czy Pinteresta może wywołać niezadowolenie z powodu wyglądu naszej domowej spiżarni. Trzeba jednak pamiętać, że akurat w tym pomieszczeniu nie zawsze powinno chodzić o wygląd, a bardziej o pragmatyzm. Nie zawsze to, co ładne, dobrze się sprawdza i na odwrót. Spiżarnia ma przede wszystkim być praktyczna i właściwie Ci służyć, dlatego jeśli nie wygląda jak z katalogu – nie wpadaj w kompleksy. 🙂

zdj. główne: Filmbetrachter/pixabay.com

Zostaw komentarz

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dot. cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień można dokonać w każdym momencie. Więcej szczegółów na podstronie Polityka prywatności.