Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Segregacja odpadów w szufladzie – jak zorganizować?

Minimalistyczny dom/Patenty
Anna Dobrut
Segregacja odpadów w szufladzie – jak zorganizować?

Segregacja odpadów jest obecnie ważnym elementem dbania o środowisko naturalne. Nie musi być uciążliwa, jeśli wiesz, jak umieścić kosze na śmieci w swojej kuchni. Podpowiemy Ci, jak sprytnie schować je w szufladzie, bez marnowania cennego miejsca.

Wymiary koszy na odpady

Kosze na odpady do segregacji powinny mieć odpowiednią wielkość, by zmieścić w nich np. plastikowe opakowania, w tym również butelki. W sklepach dostępne są pojemniki na odpady o różnych wymiarach, można je kupić oddzielnie lub w zestawach. Podczas projektowania kuchni warto pomyśleć o wysuwanej szufladzie na prowadnicach pod zlewem. To w nim najczęściej obrabiamy produkty spożywcze do późniejszego ich przyrządzenia, dlatego takie rozwiązanie jest bardzo praktyczne. Szuflady wysuwane są na metalowych prowadnicach, co zapewnia nie tylko bezpieczeństwo, ale również łatwość ich otwierania.

W szufladzie mieszczą się zwykle 4 pojemniki na różnego typu odpady, w tym biodegradowalne. Można je wyjmować oraz myć pod bieżącą wodą, zapewniając sobie higienę w kuchni. Producenci zalecają wygospodarowanie szafki na szufladę o wymiarach minimum 80 cm × 50 cm. Do dużych koszy na odpady potrzebna będzie szerokość 100 cm pod zlewem. Dzięki temu umieścimy dwa kosze na odpady jeden obok drugiego.

Pojemniki na odpady bio powinny być mniejsze, ponieważ są to łatwo psujące się śmieci, które wynosimy najczęściej. Największe kosze przeznaczone są na szklane butelki oraz plastik. Kosz na odpady zmieszane powinien znajdować się pomiędzy nimi. Przed zakupem warto sprawdzić, czy kosze mają zabezpieczenie przed spadaniem worka do środka. Obręcz wokół otworu lub specjalny klips sprawiają, że worek pozostaje na swoim miejscu, mimo jego wypełnienia.

Bardzo ważne jest również odpowiednie oznakowanie koszy, by domownicy oraz goście wiedzieli, gdzie wrzucać śmieci. Jeśli kosze nie posiadają takiego oznaczenia, można zaopatrzyć się w naklejki dostępne w wielu sklepach ze sprzętem AGD.

Półka z koszem na odpady

W małych kuchniach, w których niemożliwe jest zamontowanie wysuwanej szuflady, innym rozwiązaniem są wysuwane kosze na odpady, mieszczące się na półce. Zajmują znacznie mniej miejsca i mogą pomieścić się na półce o szerokości 50 lub 60 cm.

Posiadają specjalne przegródki, a dla zaoszczędzenia cennej przestrzeni mają także dodatkową półkę nad koszami. To świetne miejsce na przechowywanie środków czystości lub gąbek do mycia naczyń. Projektanci zalecają również pojemniki na bioodpady montowane po wewnętrznej stronie drzwi szafki kuchennej. Kosz jest całkowicie niewidoczny, a przestrzeń w głębi szafki pozwala na schowanie w niej pojemnika do segregacji na wysokie butelki szklane.

Rodzaje koszy na odpady

Wśród pojemników na odpady można znaleźć modele otwierane ręcznie lub odskakujące automatycznie, co znacznie ułatwia pracę w kuchni. Podczas otwierania szuflady z koszami pokrywki otwierają się, przez co nie musimy ich dotykać – zapewnia to pełną higienę. Najczęściej proponowane są kosze kwadratowe, które łatwiej jest umieścić w szufladzie.

Jeśli nie posiadamy szuflady, istnieją również kosze o okrągłym kształcie, zajmujące nieco mniej miejsca. Można je obracać, by wybrać odpowiedni pojemnik na odpady. Mają otwierane wieka, co ułatwia wyjmowanie worków po ich napełnieniu.

W nowoczesnych systemach szafek istnieje możliwość zamontowania koszy na odpady wysuwanych pojedynczo, w zależności od tego, którego kosza w danym momencie potrzebujemy. Z boku posiadają specjalną rączkę, którą przyciągamy do siebie wybrany kosz.

Jakie kosze na segregację są obecnie wymagane?

W wielu miastach oraz gminach segregacja śmieci jest obowiązkowa. Odpady powinny być podzielone na:

  • papier – można wyrzucać do nich niezabrudzony papier, tekturę oraz kartki po drukowaniu;
  • metale i tworzywa sztuczne – opakowania plastikowe, umyte puszki po konserwach, butelki plastikowe wraz z nakrętkami;
  • szkło – słoiki bez nakrętek, butelki szklane;
  • odpady biodegradowalne – obierki po warzywach, skorupki jaj, liście, kwiaty, fusy z kawy lub herbaty, bez mięsa i łatwo psujących się odpadów;
  • odpady zmieszane – zużyte środki higieniczne, pieluszki jednorazowe, chusteczki, łatwo psujące się produkty.

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*