Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zasady less waste, czyli jak przechowywać żywność jak najdłużej

Less waste
Tekst sponsorowany
Zasady less waste, czyli jak przechowywać żywność jak najdłużej

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak wiele żywności na świecie marnujemy każdego roku – w samej Polsce rocznie wyrzucamy aż 5 milionów ton! Główne przyczyny tego problemu to nieprzemyślane zakupy nadmiernej ilości produktów oraz niepoprawne przechowywanie. Jednak każdy z nas może mieć wpływ na zahamowanie tego zjawiska. Dowiedz się, jak żyć w duchu less waste i poznaj sposoby na zachowanie żywności przez jak najdłuższy czas!

Przechowywanie żywności w lodówce

W dzisiejszych czasach każdy z nas posiada w swojej kuchni pojemną lodówkę z zamrażarką, dlatego przechowywanie żywności przez dłuższy czas nie stanowi problemu. Wystarczy trochę wiedzy na temat zasad zachowywania świeżości różnych typów produktów oraz o organizacji przestrzeni na półkach w lodówce. Kiedyś było znacznie trudniej – nasi przodkowie przechowywali żywność w specjalnych ziemiankach, czyli wolnostojących piwnicach.

Przede wszystkim pamiętaj o tym, by zachować w lodówce odpowiednie odstępy między przechowywanymi produktami, by zapewnić im właściwy przepływ powietrza. Warto także wiedzieć, że każda półka służy do przechowywania innych produktów. Najwyżej umieść produkty mleczne, takie jak jogurty i śmietany, a na dole świeże mięsa i ryby. Środkowa część lodówki będzie najlepsza do przechowywania serów, wędlin oraz dań gotowych, a szuflady są przeznaczone do przechowywania owoców i warzyw. Podczas organizacji przestrzeni z pewnością przydadzą się opakowania hermetyczne do przechowywania oraz różne pojemniki na żywność.

Do czego służą pojemniki hermetyczne?

Pojemniki hermetyczne to świetny sposób na zachowanie świeżej żywności przez dłuższy czas. Cechują się wyjątkową szczelnością – odcinają dopływ powietrza do wnętrza, a tym samym zachowują ich smak i zapach, a przede wszystkim znacząco spowalniają proces psucia się przechowywanych w nich produktów i chronią je przed wysychaniem lub zawilgoceniem. Ponadto, dzięki nim zapach z intensywnych produktów nie przedostaje się na resztę żywności przechowywanej w lodówce. Ich kolejną zaletą jest znaczne ograniczenie miejsca zajmowanego na półkach lodówki.

Pojemniki hermetyczne sprawdza się również do przechowywania suchej żywności – m.in. makaronów, płatków śniadaniowych oraz mąki. Dzięki przełożeniu produktów z otwartych opakowań do szczelnie zamkniętych pojemników unikniesz w kuchni problemu z molami spożywczymi. Możesz się również zdecydować na worki próżniowe, które dokładnie przylegają do zapakowanych produktów, jeszcze bardziej ograniczając zajętą przestrzeń w lodówce.

Jak zapakować żywność do pojemników hermetycznych?

Zanim przełożysz zakupioną żywność do pojemników hermetycznych, zadbaj o to, aby odpowiednio ją przygotować. Wszystkie mięsa, ryby, warzywa i owoce umyj i odpowiednio osusz – tylko wtedy w pełni wykorzystasz możliwości tej metody. Po przełożeniu żywności do pojemnika użyj pompki ręcznej lub elektrycznej, by odciągnąć powietrze ze środka. Na rynku znajdziesz pojemniki w różnych rozmiarach i kształtach, dzięki czemu możesz idealnie je dopasować do swoich potrzeb i miejsca w kuchni.

Fot.: materiał prasowy Klienta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*