Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Olej makowy działa zbawiennie na nasze ciało. Może być przyjmowany doustnie lub na skórę, w zależności od tego, które z jego właściwości chcemy wykorzystać. Dowiedz się, na co konkretnie pomaga.

Olejek makowy jest produkowany z niskomorfinowego białego, niebieskiego lub szarego maku. Produkuje się go, wykorzystując metodę tłoczenia na zimno. Główną rolę odgrywa przy tym kompresja ciśnieniowa, dzięki której olej uwalnia się z nasion. Jest on bogaty w wiele cennych składników. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy i oleinowy. Może być stosowany do pielęgnacji włosów i skóry, a także jako dodatek do dań.

Jak go przyjmować?

Jest przydatny w kuchni

Olej makowy świetnie sprawdza się w kuchni. Ma lekko słodki, orzechowy smak. Najlepiej jest dodawać go do wszelkich dań na zimno, w tym przede wszystkim do sałatek i deserów. Można polać nim również ryby i potrawy mięsne. Niestety wysoka temperatura może sprawić, że olej traci wiele cennych składników odżywczych oraz zmieni swój aromat, więc nie przyda się do gorących przystawek. Mimo tak bogatego zestawu składników odżywczych, można kupić go w 250–500 ml butelce podobnej do oliwy z oliwek, za jedynie około 13 zł/100 ml.

Przyda się też w pielęgnacji

Choć jest bardzo przydatny jako dodatek do dań, najlepiej sprawdza się jako naturalny środek do pielęgnacji skóry. Potrafi ją zregenerować, a także nadać miękkość i elastyczność. Łagodzi rany, przy czym z łatwością się wchłania i dodatkowo nawilża skórę. Może też zmniejszyć swędzenie. Znajdziemy go w niektórych kremach do rąk i twarzy.

Ponadto świetnie działa na włosy. Pomaga wzmocnić pasma, zapobiegając ich łamaniu i rozdwajaniu się. Wystarczy, że przed myciem rozprowadzimy kilka jego kropel na pasmach i po kilkunastu minutach zmyjemy. Olej makowy jest też składnikiem niektórych ekologicznych szamponów.

Na co jeszcze wpływa?

Składniki odżywcze znajdujące się w olejku makowym dobrze wpływają na układ odpornościowy i przepływ krwi. Pomaga on też regulować układ nerwowy i jest nade wszystko wartościowy dla procesów trawiennych. Wspiera regenerację wątroby, a przy tym zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej. Jest też cenny dla osób, które cierpią na refluks i chorobę wrzodową, gdyż wzmacnia błony śluzowe przewodu pokarmowego. Może też obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Dobrze sprawdza się również jako wsparcie osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Dodatkowo, dzięki witaminie E, przyspiesza regenerację skóry oraz chroni ją przed dalszymi uszkodzeniami.

Sprawdza się nawet jako pierwsza pomoc przy zbyt mocnej opaleniźnie. Zawarty w oleju makowym kwas linolowy czyni go świetnym naturalnym środkiem nawilżającym. Pomaga też regenerować naskórek. Kwas ten jest szczególnie drogocenny, gdyż nasz organizm nie jest w stanie go wytworzyć.

Zdj. główne: corina ardeleanu/unslash.com

Zostaw komentarz

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dot. cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień można dokonać w każdym momencie. Więcej szczegółów na podstronie Polityka prywatności.